Software

Nu we weten welke hardware we tot onze beschikking hebben, is het tijd om de software te gaan onderzoeken. De fabrikant heeft een archiefbestand beschikbaar gesteld met voorbeelden voor zowel de Arduino Uno als de Mega2560. Het bestand bevat ook de schema’s van de beide shields en een Chinees tool (PCtoLCD2002) voor het omzetten van bitmaps naar LCD-compatibele code. De voorbeelden variëren van bijzonder eenvoudige tot behoorlijk uitgebreide sketches die op afstand gegevens verzamelen en die vervolgens naar het online visualisatie-platform DeviceBit sturen.

Het compileren van de voorbeelden leverde bij mij geen problemen op (Arduino-IDE 1.8.0), want alle benodigde bibliotheken worden meegeleverd. Het IoT Shield User Manual geeft meer gedetailleerde informatie over de voorbeelden, zoals hoe de hardware moet worden opgezet en hoe de software moet worden gecompileerd. Dat is behoorlijk goed gedaan.
 
Sunfounder IoT Shield kit LCD
Het LCD kan op twee manieren worden gemonteerd; dit is de goede manier.

Conclusie

Hoewel de IoT Shields Kit van Sunfounder niet in aanmerking zal komen voor een schoonheidsprijs, doet hij wat hij belooft: gemakkelijk verbinden van sensor- en actuatorknooppunten met het Internet. Het is een handig rapid prototyping-systeem voor iedereen die is geïnteresseerd in IoT of eenvoudige draadloze datacommunicatie.

Dankzij de headers op het Node Shield kunnen sensoren op een eenvoudige manier worden aangesloten. Het is ook mogelijk om de netspanning te schakelen, maar alleen voor heel voorzichtige mensen die precies weten wat ze wel en niet moeten doen op deze manier.

Het Gateway Shield heeft beslist geen goede Wife Acceptance Factor, maar het biedt wel een werkbare gebruikersinterface met een mooi grafisch LCD en grote drukknoppen.

De documentatie en software voor de kit zijn misschien wat lastig te vinden. Ik heb ze hier gevonden.