Bij het bestukken geldt de regel: Platte onderdelen hebben voorrang. De handleiding geeft de juiste adviezen; we kunnen ons zonder problemen aan de daar voorgestelde volgorde houden. De polariteit van de vijf elco’s is duidelijk op de print aangegeven, dus daar kan weinig mee misgaan. Bij de drukknoppen is aan te raden om alle drukknoppen eerst één voor één met een vinger aan te drukken en dan maar twee van de zes pennen diagonaal tegenover elkaar vast te solderen. Als alle druktoetsen zo zijn ingesoldeerd, kunnen we kijken, of ze allemaal netjes in de rij staan en eventuele scheve exemplaren een beetje corrigeren.
 

 
Zoals u ziet was dit bij mij nodig bij druktoets 3. Pas daarna solderen we de vier overige soldeerverbindingen van de druktoetsen. Tenslotte gaat de LCD-module op de SIL-pinheader en wordt vastgesoldeerd. Dan kunnen we de messing afstandsbusjes op alle vier de hoeken plaatsen: één boven de print en één eronder.
 

 
Als we nu de BNC-bus tijdelijk aansluiten (die komt straks op de frontplaat) en 15 V uit een netvoeding toevoeren, dan komt het moment van de waarheid: Een druk op de rode knop en – tada! – de functiegenerator start op en is na ongeveer twee seconden klaar voor gebruik.
Nu komt de BNC-bus op de frontplaat. Voordat we hem plaatsen, moeten we eerst de beschermende folie verwijderen.
 

 
Die beschermende folie is helaas van papier en dus is het nogal een gepruts om die er af te krijgen. Maar de beloning is een keurig afgewerkte frontplaat, die we met de middelen van een klein lab alleen met de grootste moeite zouden kunnen maken. Bovendien is er goed over nagedacht: de opening voor de BNC-bus is geen simpel rond gat, maar een langwerpig gat, zodat de BNC-bus er niet in kan draaien, als we bij het ver- en ontgrendelen van de BNC-connector iets teveel kracht zetten. Voor het aansluiten van de massa (afscherming) en het signaal (middencontact) volstaan twee van de eerder afgesneden draadeinden van de geplaatste elco’s.
 

 
De opgebouwde functiegenerator-module ziet er goed uit en is geschikt voor inbouwen in een passende behuizing. De front- en achterplaat hebben we al. Laten we eens kijken, hoe het gegenereerde signaal er op een oscilloscoop uitziet.
 

 
Zoals verwacht zag ik op mijn LCD-scope de gekozen sinusgolf. Tot zover is dus alles goed gegaan. Ik heb rustig de tijd genomen voor het solderen en opbouwen. Inclusief het maken van de foto’s ben ik er ongeveer twee uur mee bezig geweest. Langzaam werken is hier echt verstandig, want anders vergeten we al gauw één van de vele te solderen plaatsen of maken we per ongeluk een brug tussen twee pennen. Mij is dat dit keer niet overkomen, maar zulke dingen kunnen mij ook gebeuren, als ik haastig werk.

Wie eerst eens de mogelijkheden van het apparaat wil bekijken, kan het handleiding bekijken of het schema bestuderen. Dat we een schema hebben, is trouwens een groot voordeel van een zelfbouwapparaat, dat komt altijd van pas, bijvoorbeeld als we het ooit moeten repareren.

Mijn conclusie: Voor zo’n lage prijs biedt deze functiegenerator veel mogelijkheden en hij zal me zeker heel goede diensten gaan bewijzen in mijn privé-lab.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren