De behuizing is voor
Op het dubbele display worden tegelijkertijd
de waarde en de D- of Q-factor getoond.
zien van vier drukknoppen en een LCD. De functies van de knoppen: aan/uit (automatische uitschakeling na 5 min), Hold om de uitlezing te bevriezen, F voor omschakelen van automatisch herkenning naar een vaste componentsoort (DCR, R, C of L) en tenslotte een Hz/RMS-functie waarmee men kan kiezen uit verschillende testfrequenties (100/120/1000/10.000 Hz) en twee testspanningen (0,1 en 0,5 V). Voor deze prijs zijn dat behoorlijk veel instelmogelijkheden.

In gebruik

Ik heb allerlei SMD's en bedrade onderdelen uit mijn voorraad gehaald en heb deze met de MS8911 gemeten. Voor elke component heeft hij 1 à 2 s nodig om deze te herkennen en de waarde te bepalen. De tester herkende praktisch alles correct, alleen met het meten van heel kleine spoelwaarden had hij wel eens wat moeite en was het nodig hem op de handmatige L-stand te zetten. Bij SMD's gaat het meten heel goed als je ze op een harde tafel legt en de meetpunten er dan overheen zet. De nauwkeurigheid ligt, afhankelijk van het bereik, tussen 1 en 3%, maar dat is voldoende om de waarden van componenten vast te stellen.

Wat ik bij een apparaat van deze prijsklasse zeker niet verwacht had, is het feit dat het display (max. aanduiding 6000) niet alleen de waarde en het soort component toont, maar ook de dissipatiefactor D bij condensatoren resp. de kwaliteitsfactor Q bij spoelen. Afhankelijk van de waarde van de component kiest de tester zelf voor een serie- of parallel-meetmethode, dat kun je niet handmatig beïnvloeden. Enig meetwerk aan wat spoeltjes liet zien dat de door de tester aangegeven Q-waarden heel aardig klopten.
De voeding wordt verzorgd door een vrij
gangbare Lithium-cel van het type CR2450.
Is er dan helemaal niks aan te merken op deze tester? Ja, de aanduidingen voor de waarde (p/n/µ/m/k/M-Ω) zijn nogal klein en staan de rechterkant van het display. Aangezien de tester is ontworpen voor rechtshandig gebruik en je hem gewoonlijk vrij schuin houdt tijdens het meten, zijn die symbolen wat moeilijk af te lezen. Zorg daarom voor voldoende licht bij het meten, maar dat heb je sowieso nodig bij het werken met SMD's. Voor het meten van diodes is het ding niet ontworpen, maar met wat handigheid is dat toch mogelijk door gebruik te maken van de DCR-stand. Tot slot kun je componenten niet in-circuit meten, maar dat had ik voor die prijs ook helemaal niet verwacht.

De conclusie  kan kort en bondig zijn: Voor minder dan 40 euro is de Mastech MS8911 een uitstekend apparaatje dat precies doet wat het belooft! Iedereen die regelmatig met SMD's werkt, zou dit testertje in huis moeten hebben.