Via het Custom Probes menu kan ook met niet-Pico-probes exacte capacitieve aanpassing worden verkregen, er is dus geen excuus meer voor over- of undershoot! 

AWG

De in de 2208B MSO ingebouwde willekeurige golfvormgenerator (AWG) is een bijzonder prettig hulpmiddel. Ik heb deze gebruikt om een signaal dat in een van mijn reparatieprojecten problemen gaf ‘na te bouwen’. Met de PicoScope AWG-software kon ik dit lastig reproduceerbare signaal met scherpe pieken op de dalende flank vrijwel ‘uit de losse pols’ tekenen. Na opslag onder de naam ‘nasty’ voerde ik het via de AWG-uitgang van de 2208B aan een experimentele opstelling van de te repareren schakeling toe (oké, het was een Tektronix hoogspanningsoscillator met buizen, zelfoscillerend en met een uitgangsspanning van -1600 volt). Nader onderzoek leidde naar een defecte condensator in de (laagspannings-) frequentieregellus en een triode met roosterlek. Gefikst. Bedankt Pico!

MSO en seriële decoder

Ik begrijp niet waar de term ‘mixed signal oscilloscope’ (MSO) vandaan komt. Men zegt dat een MSO een combinatie is van een digitale oscilloscoop en een logic analyzer. Waarom deze signaalsoorten ‘gemengd’ worden genoemd is mij een raadsel. Is het hybride, oftewel analoog/digitaal? Zeker, er was een tijd dat zelfs een analoge CRT-scoop in staat was om bijvoorbeeld acht sporen met digitale seriële signalen weer te geven – natuurlijk niet erg snel, en alleen bij CRT’s met voldoende schrijfsnelheid. 
De 2208B MSO heeft een krachtige 16-kanaals logic analyzer die ik voor dit beknopte review niet kon testen, maar die op grond van Pico’s reputatie ongetwijfeld onberispelijk is. Er worden 20 haak-probeclips bijgeleverd, 16 rode (data) en 4 zwarte (massa). Deze zitten vast aan een 20-voudige kabel, afgesloten met een gepolariseerde IDC-connector voor de aansluiting op de 2208B MSO. De kabeladers zijn gelabeld met D0-D15 en GND (4x), overeenkomend met de 16 sporen die in het signaalvenster verschijnen. 

Conclusie
Er is veel geschreven over de voor- en nadelen van USB-oscilloscopen in vergelijking met hun stand-alone tegenhangers met hetzij een CRT (intussen verouderd) of een LCD- of LED-display. Het enige dat ik aan deze discussie wil toevoegen is dat een USB-oscilloscoop een perfecte keuze is als u er geen last van hebt dat er altijd een computer op uw labtafel staat. Aan de andere kant hebben de meeste laptops een veel groter scherm en een hogere resolutie dan de gemiddelde labtafel-oscilloscoop. Ook hebt u met een USB-oscilloscoop directe toegang tot de golfvormen die op het scherm verschijnen – er hoeven geen bestanden te worden geëxporteerd en er zijn geen opslagmedia zoals USB-sticks nodig.  

Met deze scoop en de ingebouwde AWG kon ik in één middag een lastige fout in een Sony audioversterker opsporen en beschrijven. Ik realiseer me dat een digitale scoop, een willekeurige-functiegenerator en een laptop-pc overkill zijn voor het eenvoudig volgen van een signaal, maar het feit dat alles met elkaar is verbonden en direct toegankelijk is, inclusief het Sony-schema op het Internet, heeft zo zijn voordelen ten opzichte van het hanteren van afzonderlijke instrumenten. 

Hoewel ik voor dit beknopte review niet alle functies van de PicoScope 2208B MSO heb kunnen bekijken, was het gebruik van het instrument een waar genoegen. Het heeft een steile leercurve, raakt niet gauw van de wijs door instellingsfouten en heeft de Auto Setup functie achter de hand als u er echt niet uitkomt. Er waren ook een paar dingen waar ik mij aan stoorde, maar die hebben meer te maken met het gebruik van een USB-scoop in het algemeen dan met dit prima exemplaar uit St. Neots, Cambridgeshire (Verenigd Koninkrijk). Allereerst moet u zich goed bewust zijn van de maximum ingangsspanning van ±20 V, die is veel lager dan bij de meeste labtafel-scoops. Ik weet het, de probes kunnen 600 VDC aan, maar toch... Ook raad ik u aan om voor deze werkplek een aparte pc of laptop te gebruiken. Die dingen zijn niet duur en kunnen de angst voor overbelaste ingangen voor een deel wegnemen. Bij Pico is er geen gedoe met de migratie van software naar andere computers, licenties die opraken en harddisks die crashen. De software is gratis en kan overal en voor niets worden geüpdated.

Ik blij dat de PicoScope geen ‘echte’ black box is. Het is weliswaar geen open-source, maar met de bijgeleverde drivers en software-ontwikkelkit kunt u uw eigen software of interface naar populaire pakketten zoals LabVIEW schrijven. 

Tot slot heeft deze zelf-opgeleide reparateur nog een suggestie: zou er een audio-meeluisterfunctie kunnen worden toegevoegd? Lijkt me met USB en de geluidskaart van de computer niet zo moeilijk.

Verschillende modellen uit de PicoScope 2200-reeks zijn verkrijgbaar in de Elektor Shop.