Gebruik
Na inschakelen verschijnt op het OLED-schermpje na enkele meldingen en het indrukken van een van de knopjes de vooringestelde temperatuur van 300 ˚C. Het display is klein maar goed afleesbaar; het is alleen jammer dat de informatie op het scherm niet kan worden omgedraaid voor linkshandig gebruik. Het mini-boutje warmt snel op, in ongeveer 15 seconden stijgt de temperatuur van 20 naar 300 ˚C. Met behulp van de twee knoppen kan een andere temperatuur worden gekozen (max. 400 ˚C), maar deze wordt helaas niet opgeslagen voor het volgende gebruik. Na drie minuten niet gebruikt te zijn regelt de elektronica de temperatuur terug naar 200 ˚C en blijft het boutje in die sleep-toestand tot het weer wordt bewogen (blijkbaar zit er een bewegingssensor in).

Het soldeerboutje is klein, licht, het ligt goed in de hand en is makkelijk in het gebruik. De voedingskabel had wel wat soepeler mogen zijn, maar dat is natuurlijk moeilijk aan te passen bij gebruik van een standaard voedingsadapter. We hebben ook niet geprobeerd of de voedingskabel hittebestendig is, zoals bij een normale soldeerbout. De punt van de meegeleverde soldeerstift is vrij fijn en deze is geschikt voor het meeste doorsnee-soldeerwerk met bedrade onderdelen. Een wat grotere SMD-component gaat ook nog wel, maar voor fijner werk is een stift met een dunnere punt wenselijk.

Het boutje kan via een microUSB-kabel ook worden aangesloten op de computer. De PC herkent het boutje als een USB-drive die één bestand bevat met de naam CONFIG.TXT. Na het openen van dit bestand in kladblok zien we een aantal tekstregels met de verschillende instellingen voor werktemperatuur, standby-temperatuur, wachttijd voor standby en nog enkele andere punten. Deze waarden kunnen worden veranderd en vervolgens kan het bestand worden opgeslagen, waarna het boutje bij het volgende gebruik de nieuwe waarden gebruikt. Aangezien de software open-source is, bestaat de mogelijkheid om deze zelf aan te passen of uit te breiden.

Dit mini-soldeerboutje is heel handig als extra boutje naast je standaard soldeerstation. Het is klein en gemakkelijk mee te nemen. De soldeerresultaten zijn heel goed en bovendien kun je het ook nog naar eigen wens programmeren. Het boutje is niet echt goedkoop met een prijs van circa 100 euro, maar als een Elektor-ontwerper aangeeft dat hij er graag eentje wil kopen voor thuis, dan weet je dat het de moeite waard is!