Als je regelmatig bezig bent met analoge schakelingen, dan is een functiegenerator toch wel een van de lab-apparaten die hoog op je verlanglijstje staan. Toen ik enige tijd terug een review deed over de JOY-iT JDS6600, besloot ik dat het tijd werd om zelf ook een functiegenerator aan te schaffen. Die JDS6600 biedt weliswaar heel wat voor 140 euro, maar ik wilde een wat degelijker apparaat met betere golfvormen en meer mogelijkheden – en ik was bereid wat meer geld uit te geven.

Enkele jaren geleden had ik de SDG830 van Siglent getest en die was me heel goed bevallen. Aangezien Siglent momenteel een kortingsactie heeft voor de generatoren uit de 800- en 1000-serie, heb ik ook eens gekeken naar de SDG1032X. Die krijg je nu voor iets meer dan 300 Euro, minder geld dan de oude prijs van de 830. Daarvoor krijg je weliswaar geen groter frequentiebereik, maar wel 2 onafhankelijke uitgangen, een groter display en veel meer mogelijkheden en voorgeprogrammeerde golfvormen.

Hardware

Een van de vele modulatiemogelijkheden.
Het eerste wat na het uitpakken van deze generator opvalt, is de degelijke metalen behuizing met rubber stootranden. Waarschijnlijk doet hij het nog als je er met een auto overheen rijdt! Aan de voorzijde bevinden zich 2 BNC-bussen voor de twee signaaluitgangen, achterop zitten een LAN- en USB-aansluiting en 3 BNC-connectoren voor de ingebouwde frequentieteller, voor een 10 MHz referentiesignaal en voor een synchronisatiesignaal met andere apparaten.

Het bedieningspaneel bestaat uit een grote draaiknop, een numeriek toetsenbord en een aantal functietoetsen. Onder het display zitten zes softmenu-toetsen waarvan de op dat moment gekozen functie op het display zichtbaar is.

Het overzichtelijke en heldere 4,3 inch grote display laat je in één oogopslag alle belangrijke instellingen zien en toont ook de vorm van het geselecteerde uitgangssignaal. Met de CH1/CH2-drukknop kun je wisselen tussen de op het display getoonde tabbladen voor de twee uitgangen. De functietoetsen zijn voor modulatie, sweep (lin en log), burst, parameters, utility, store/recall van golfvormen en er is natuurlijk een waveforms-toets voor het selecteren van een van vele golfvormen of een zelfgemaakte golfvorm. Voorop zit ook een USB-host connector voor het opslaan/laden van golfvormen of firmware-updates.

Mogelijkheden

Bij pulsen kan zelfs de stijgtijd worden ingesteld.
De belangrijkste eigenschappen van de SDG1032X zijn: frequentiebereik 30 MHz (arbitrary 6 MHz), sampling rate 150 Msamples/s, verticale resolutie 14 bits en 16 kpts lengte voor zelf te programmeren golfvormen. Er zijn twee onafhankelijk van elkaar in te stellen signaaluitgangen met een spanning tot 20 Vtt onder 10 MHz (10 Vtt bij 50 Ohm), daarboven 10 Vtt. De twee uitgangskanalen kunnen met elkaar worden gesynchroniseerd of gecombineerd.