Burst-signalen zijn in een handomdraai gemaakt.
Er zijn tal van analoge en digitale modulatiesoorten beschikbaar: AM, DSB-AM, FM, PM, FSK, PSK en PWM. Heel leuk vind ik de mogelijkheid om harmonischen naar keuze aan een signaal toe te voegen. De sweep- en burst-functie kunnen niet alleen gebruik maken van een sinus, maar ook van andere golfvormen.

De zogenaamde EasyPulse-technologie van Siglent zorgt er voor dat er geen jitter ontstaat bij de flanken van signalen. DDS-generatoren hebben namelijk de neiging om jitter van een klokpuls te produceren als de sampling-rate niet een geheel veelvoud is van de uitgangsfrequentie. Bij de signalen die ik tot nu toe heb bekeken op de oscilloscoop, werkt deze techniek inderdaad heel effectief.

De ingebouwde frequentieteller heeft een bereik tot 200 MHz en is een leuk extraatje, maar ik moet bekennen dat ik deze functie nog niet gebruikt heb.

Het aantal beschikbare golfvormen is overweldigend! Naast de standaard golfvormen kent het apparaat 196 voorgeprogrammeerde arbitrary waveforms. Deze zijn opgedeeld in groepen. De keuze is zo groot dat je nauwelijks nog behoefte hebt om zelf signalen samen te stellen met de beschikbare Windows-software EasyWave.

Praktijk en conclusie

De door Siglent opgegeven vervorming ligt tot
8 MHz op circa 0,05%. Ik heb alleen gemeten bij
1 kHz en kwam nog op een iets lagere waarde uit.
In het begin heb ik even moeten wennen aan de bediening, omdat de softmenu-toetsen voor frequentie, amplitude enz. niet naast (zoals bij de 830) maar onder het display zitten. Ernaast was wellicht logischer geweest omdat de toetsen dan naast de bijbehorende waarde op het display hadden kunnen zitten. Maar het went snel en na een dag werken heb je er geen moeite meer mee.

Bij de blok- en pulssignalen had ik in eerste instantie wat overshoot bij de flanken, maar dat bleek het gevolg te zijn van een niet geheel correcte afsluiting van de BNC-kabel. Is die wel goed, dan heb je prachtige blokgolven (stijgtijd circa 4,5 ns) en pulsen waarvan de steilheid zelfs per flank instelbaar is.

Eigenlijk biedt de 830 voor mijn gebruik voldoende, maar dit apparaat biedt zoveel extra's dat ik daar toch wat meer geld voor over heb. Zo nodigt de harmonischen-instelling uit om te experimenteren met vervorming en is het samenstellen van burst-signalen werkelijk super eenvoudig. Bovendien is de tweede uitgang ook een heel handig extraatje.

 
De SDS1204X-E en SDG1032X, een ideaal koppel
voor het meten van Bode-diagrammen.
Verder is er nog een belangrijke reden voor bezitters van een SDS1104X-E of SDS1204X-E oscilloscoop om te kiezen voor deze generator: Je kunt de SDG1032X via het meegeleverde USB-kabeltje met de scoop verbinden en geautomatiseerde Bode-plots maken! Dan zijn de aparte SAG1021 generatormodule en bijbehorende software dus niet meer nodig. Die mogelijkheid heb ik niet in de handleiding kunnen vinden, maar ik heb het uitgeprobeerd en volgens Siglent werkt dit met alle generatoren uit de 1000X-, 2000X- en 6000X-serie. Alleen al dit feit is reden genoeg om de 1032X te verkiezen boven de 830.

Ik heb intussen al heel wat gebruik gemaakt van mijn SDG1032X en ben dik tevreden met mijn keuze. Het is een dijk van een apparaat en het is zijn geld dubbel en dwars waard, zeker tijdens de kortingsactie van Siglent. Een vette aanrader, waar u heel lang plezier van zult hebben!