De SmartScope is bijzonder handige en betaalbare USB-oscilloscoop/analyzer/generator met een aantal opvallende eigenschappen. Zo is hij geschikt voor de meeste operating systems en kan hij zowel op een PC of laptop als op een tablet of smartphone worden aangesloten. De software maakt gebruik van een geheel nieuw ontwikkeld bedieningsconcept en bevat standaard een aantal decoders voor digitale signalen.
Intern is de SmartScope opgebouwd rond een krachtige Xilinx Spartan 6 FPGA en dat maakt hem ook heel geschikt als FPGA-ontwikkelplatform. Elektor biedt nu exclusief een SmartScope Maker Kit aan, die een speciale versie van de SmartScope en twee programmers met de nodige kabels bevat.

Wat is er speciaal aan de SmartScope in deze kit? Deze is voorzien van een aantal headers waarop alle belangrijke signalen in de SmartScope beschikbaar zijn. Op de volgende pagina is de print met de headers te zien, waarbij tevens de functies van de verschillende headers zijn vermeld. Met de bijbehorende programmer kun je de FPGA en de USB-controller op het board elk apart programmeren.
Om de SmartScope te kunnen gebruiken als hardware-platform voor FPGA-prototyping heeft LabNation zijn software- en firmware-stack open-source gemaakt en geoptimaliseerd voor deze toepassing. Als we toegang hebben tot de VHDL-files van dit platform, is het gemakkelijk om eigen FPGA-code te compileren en te uploaden naar de SmartScope. Met de USB-verbinding kunnen we hem dan besturen vanuit een pc, tablet of telefoon.

Natuurlijk zijn er veel meer FPGA-ontwikkelkits op de markt verkrijgbaar. Maar de SmartScope heeft hier duidelijk een aantal voordelen. Zo heb je meteen een complete USB-keten tot je beschikking met een registerbank die toegankelijk is in eigen programma’s vanuit Win/Lin/OSX/Android/iOS zonder één regel code te schrijven. Bovendien heb je via een VHDL-module toegang tot de extra hardware die in de SmartScope zit, zoals een dubbele ADC, een DAC, RAM en USB.