In de SmartScope Maker Kit bevindt zich naast de speciale SmartScope een JTAG-programmer waarmee de FPGA rechtstreeks kan worden geprogrammeerd. Deze kan worden gebruikt om de FPGA te flashen en om Xilinx’ ChipScope-tool te gebruiken. Met ChipScope kunt u in real-time kijken naar het gedrag van alle signalen in de FPGA. Op die manier is de functionaliteit van een logic analyzer ingebouwd in de FPGA. Deze visualisatie biedt debuggingsmogelijkheden die onontbeerlijk zijn voor meer gecompliceerde ontwerpen. De JTAG-programmer kan overigens ook worden gebruikt voor andere Xilinx-chips en ontwikkelboards.
Verder bevat de Maker Kit een PICKIT3-programmer voor de USB-controller, voor experimenteren met de op het board aanwezige USB-controller. Ook hier geldt dat deze programmer tevens geschikt is voor andere projecten met een PIC.

Er zijn natuurlijk een heleboel elektronici die al een SmartScope hebben aangeschaft als handig meetinstrument. Ook die kunnen hun SmartScope gebruiken als FPGA-ontwikkelboard. Je kunt namelijk het board uit het kastje halen en zelf de nodige headers op de print solderen, de montagegaten zijn al aanwezig. Daarvoor hebt u nodig: een 6-pens pinheader, een 2x7-pens pinheader, een 2x2-pens female header, twee 2x4-pens female headers en een 2x7-pens female header. Op de foto ziet u waar de headers gemonteerd moeten worden. Alle benodigde software is, zoals al opgemerkt, open source en voor iedereen beschikbaar. Uiteraard moet u dan wel zelf de benodigde programmers aanschaffen. Het grote voordeel van de Maker Kit is dat u alles samen ontvangt voor een super gunstige prijs!