Gebruik de bootloader

Als u eenmaal een geldige bitstream hebt, is het heel gemakkelijk om die in de TinyFPGA BX te programmeren, omdat die een bootloader heeft. De FPGA zelf heeft een bootloader die een bitstream kan laden via een SPI -bus. Het BX-board heeft een SPI -flashgeheugen en met TinyProg kunt u een bitstream in dat geheugen programmeren via een standaard USB -verbinding na het drukken van het knopje op de kaart. (De LED begint dan te knipperen.) Als dat gebeurd is, programmeert de FPGA zichzelf met de nieuwe bitstream en wordt uw nieuwe toepassing gestart.
 
TinyFPGA BX my first program
Mijn eerste TinyFPGA BX-programma gemaakt in Icestudio.

Een uitstekend product

FPGA-ontwikkeling blijft moeilijk werk, maar open source en open hardware gereedschappen, zoals TinyFPGA en Apio, maken het wel gemakkelijker toegankelijk. Hoewel er nog steeds een lange weg te gaan is, voordat het even gemakkelijk wordt als het ontwikkelen voor een Arduino-microcontroller, toch brengen deze tools FPGA’s dichter bij de mensen.

Het TinyFPGA BX-board is niet alleen een kaart om te leren hoe u een FPGA moet programmeren, het is een praktisch inzetbare kaart die in veel toepassingen nuttig kan zijn, dankzij zijn 31 gespecialiseerde I/O-pennen plus 10 gedeelde pennen. Dankzij de kleine afmetingen is er gemakkelijk een plaatsje te vinden voor de TinyFPGA, zelfs als er maar weinig ruimte is.

Al gaat het om een open source-kaart, dat wil niet zeggen dat gesloten bron-gereedschappen niet te gebruiken zijn. Ook project-templates voor Lattice iCEcube2 zijn beschikbaar.

Valt er dan niets op aan te merken?

Het enige kleine minpuntje vind ik de TinyFPGA-website. Het is maar een kleine site, maar hij staat vol met links. Bij het schrijven van deze review moest ik de hele tijd heen-en-weer klikken tussen verschillende pagina’s. Dat was wel onoverzichtelijk.