Post Project 53: Referentiesinusgenerator

20 februari 2015, 09:35
Post Project 53: Referentiesinusgenerator
Post Project 53: Referentiesinusgenerator

Hein van den Heuvel (Nederland)


Voor het meten, ijken en testen van audio- (meet-)apparatuur is de beschikking over een testoscillator die in staat is om een zo zuiver mogelijk, vervormingsarm sinussignaal (van bijvoorbeeld 1 kHz) te leveren in feite onmisbaar. Tegenwoordig is een voor de hand liggende oplossing om de geluidskaart van een PC in te zetten als sinusgenerator. Samen met een van de vele verkrijgbare (freeware) programma’s is het namelijk eenvoudig om een gedefinieerde sinus uit de DAC van de geluidskaart te krijgen. Als we echter de specificaties van een goede geluidskaart (zelfs die met een 24-bits resolutie) onder de loep nemen, vallen de opgegeven waardes voor de vervorming nogal tegen.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


Zelfs een duurdere kaart of (beter nog) een externe geluidsadapter die via USB wordt gekoppeld, levert signalen met een THD die tussen 0,01% (-80 dB) en 0,003% (-90 dB) ligt. Het genoemde THD-getal geeft de verhouding tussen de spanning van het sinussignaal (de grondtoon) en alle stoorcomponenten weer. Die stoorcomponenten kunnen onder andere bestaan uit harmonischen, ruis en niet-harmonische fluitjes en piepjes. In de praktijk blijkt dat de vervorming van de uitgang van een geluidskaart vaak verpest wordt door allerlei stoorproducten die optreden binnen de audio-bandbreedte. In ieder geval waren bij mij de hobby-PC’s (een desktop en twee oude laptops) met ingebouwde geluidskaart ongeschikt voor het leveren van iets wat op een schoon signaal leek...

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!
Bijlage
PDF download full
Referentiesinusgenerator
Hoe bouw je met weinig componenten een generator met een zo laag mogelijke vervorming? Hier volgt een praktijkverhaal met veel experimenten die resulteerden in een state-variable oscillator met een vervorming die ruim onder 0,001% ligt.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items