Geigerteller
-
Ja, dat was een ramp. Radioactieve besmetting tot in midden Europa, ook hier dus. Moeten we ons ongerust maken over wat daar na 20 jaar nog van over is? Het is maar wat je wilt zien. De halfwaardetijd van Jodium-131 is maar 8,1 dagen. Daar is dus nog maar ongeveer 2-900 = nul komma nul van de oorspronkelijke hoeveelheid vrijgekomen materiaal van over. Heel anders is het met Strontium-90. Daar is behoorlijk wat van in de atmosfeer terecht gekomen. De halfwaardetijd is 28 jaar, waardoor daar nog altijd meer dan de helft van over is. Beroerd is verder dat het zich ophoopt in de voedselketen en mede daardoor ook op de lange termijn nog gevaarlijk is.
Om er achter te komen hoeveel radioactiviteit er in de omgeving is, heb je een speciaal meetapparaat nodig. De eenvoudigste mogelijkheid is een geigerteller. En die is heel goed zelf te bouwen.
Dit Elektor-artikel verder lezen?
- Onbeperkt toegang tot Member Only artikelen
- 3 nieuwe edities van Elektor Magazine (digitaal)
- Meer dan 5000 Gerber-bestanden
- 20% ledenkorting op e-books (op elektor.nl)
- 10% ledenkorting op producten (op elektor.nl)
Stopt automatisch.
Wat is Members Only
Elektor zet zich in om hoogwaardige inhoud op het gebied van elektronica te bieden, waarmee tienduizenden betalende leden worden bediend. In het kader van deze inzet heeft Elektor de initiatief Premium gelanceerd, dat exclusieve online-artikelen voor leden aanbiedt, soms zelfs voordat ze in het magazine verschijnen.
Elke dag kunnen leden toegang krijgen tot diepgaande artikelen die het beste van Elektors premium-inhoud presenteren.
Dit initiatief heeft als doel leden te belonen met een vroegtijdige toegang. Zodra u bent ingelogd, kunt u moeiteloos genieten van deze exclusieve inhoud en deelnemen aan discussies over de voorgestelde projecten.
Terwijl Premium de beschikbare bronnen uitbreidt, zal Elektor blijven zorgen voor een overvloed aan gratis informatie.
Word vandaag nog lid van de Elektor-community om te profiteren van Premium en andere voordelen!
Extra info / Update
Het knooppunt tussen TR1 en C5 dient aan massa te liggen.
Discussie (0 opmerking(en))