Arduino is niet zomaar een organisatie of een merk. Het is een gemeenschap. Net zoals huiscomputers in de jaren 70 en 80 de hele computerindustrie veranderden, heeft Arduino in deze halve eeuw dezelfde impact. Arduino is een ecosysteem van open-source hardware en software onder leiding van de organisatie die ook Arduino heet. Omdat Arduino open-source is, kan iedereen zelf op maat gemaakte boards maken en ook de software aanpassen voor eigen gebruik.

Wat is Arduino Nano?

De Arduino-familie kent diverse boards. Arduino Nano is een sub-familie binnen de Arduino familie. Op dit moment heeft hij zes varianten (waarvan er drie in detail worden behandeld in het boek waarop het artikel is gebaseerd). Alle varianten hebben hetzelfde fysieke aantal pinnen. Arduino Nano is het meest eenvoudige model van de familie. Verder zijn Arduino Nano IoT 33 en Arduino Nano RP2040 Connect de meest geavanceerde modellen van de familie, die op internet kunnen worden aangesloten voor het ontwerpen en implementeren van specifieke IoT-toepassingen.
 
Getting Started with Arduino Nano

Het programmeren van Arduino Nano

Arduino-boards kunnen op verschillende manieren geprogrammeerd worden. Afhankelijk van de behoefte kunnen we een omgeving gebruiken, variërend van programmering in assembleertaal tot programmering in Python (MicroPython alleen voor ondersteunde boards) om echte toepassingen te ontwikkelen..

De populairste methode om alle Arduino boards te programmeren is de Arduino IDE, een open-source tool ontworpen, ontwikkeld en onderhouden door Arduino. De Arduino IDE (Integrated Development Environment) is een platformonafhankelijke toepassing. Het is geschreven in de programmeertaal Java. Geïnspireerd door de IDE voor de talen Processing en Wiring, ondersteunt het de programmeertalen C en C++ met speciale regels voor het structureren van code en een speciale syntaxis. Arduino gebruikt een hulpmiddel genaamd avrdude om de door de eindgebruiker geschreven C/C++ code om te zetten in hexadecimale code. Deze hexadecimale code wordt naar het microcontrollerboard verzonden voor de uiteindelijke uitvoering..

Enkele boards uit de Nano subfamilie (namelijk Arduino Nano RP2040 Connect, Arduino Nano 33 BLE Sense, en Arduino Nano 33 BLE) ondersteunen MicroPython. MicroPython is een voor microcontrollers geoptimaliseerde implementatie van de populaire programmeertaal Python 3. 
arduino nano

Waarom zijn Arduino boards zo populair?

Zoals eerder vermeld worden verschillende Arduino boards op grote schaal gebruikt door academische, wetenschappelijke en industriële organisaties. Vanwege zijn eenvoud is het in de academische wereld het allereerste microcontroller-board dat studenten tegenwoordig tegenkomen. Arduino heeft een speciaal aanbod van boards voor industriële toepassingen. Deze boards zijn productieklaar en worden verkocht onder de merknaam Arduino Pro. Arduino boards worden routinematig gebruikt voor industriële besturing. In het wetenschappelijk onderzoek zijn robotica en mens-computer interactie de gebieden waar deze boards vaak worden gebruikt.

Slot opmerking

Daarom moedig ik alle lezers aan om het bijzondere Arduino Ecosysteem te verkennen om echt indrukwekkende real-life projecten te bouwen. Bovendien zijn het internet of things, robotica en industriële besturing zeer goede carrièremogelijkheden voor mensen die geïnteresseerd zijn in elektronica en het programmeren. Arduino combineert de kracht van programmeren op hoog niveau met een microcontrollerboard dat de eindgebruiker enorme mogelijkheden biedt.
 
Over de auteur
Ashwin Pajankar is zelfstandig technisch auteur, Youtuber en instructeur. Hij heeft meer dan twee dozijn boeken gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van microcontrollers en computerprogrammering voor 4 grote uitgeverijen. Hij geeft online les aan meer dan 80000 studenten op verschillende platforms. Momenteel richt hij zich op zijn youtube kanaal waar hij wiskunde gaat onderwijzen aan leerlingen van alle leeftijden.


Vertaling: Hans Adams