Onderzoekers van het Bourns College of Engineering van de Universiteit van Californië (Riverside) hebben een nieuw type anode voor lithium-ion-accu’s gemaakt van Portabella-paddenstoelen. De nieuwe anodes kunnen goedkoop, milieuvriendelijk en eenvoudig worden geproduceerd.

De huidige industriestandaard voor anodes van lithium-ion-accu’s is synthetisch grafiet. De productiekosten van deze anodes zijn hoog omdat het materiaal een hoge zuiverheidsgraad mioet bezitten. Ook worden bij de productie ervan milieubelastende chemicaliën gebruikt.
Naar verwachting zal in het jaar 2020 ruim 900.000 ton grafiet nodig zijn voor de accu’s van zes miljoen elektrische voertuigen. De hoeveelheid milieubelastende stoffen die bij de productie vrij zal komen is volgens de Europese Unie ontoelaatbaar.

Er moet dus worden gezocht naar een milieuvriendelijk alternatief. De onderzoekers van de Universiteit van Californië denken dit te hebben gevonden in de vorm van Portabella’s.
Paddenstoelen zijn zeer poreus en hebben daardoor veel ruimte voor de opslag en overdracht van energie. Bovendien bevatten ze een hoge concentratie kaliumzout die ervoor zorgt dat er in de loop van de tijd meer poriën worden geactiveerd waardoor de capaciteit van een accu met zo’n anode tijdens gebruik zal toenemen. Door een warmtebehandeling wordt de nanolint-structuur van de paddenstoelen omgevormd tot een poreuze koolstofstructuur met een groot oppervlak.



De resultaten van het onderzoek werden op 29 september 2015 gepubliceerd in het tijdschrift  Nature Scientific Reports.