Na het Amerikaanse GPS, het Russische GloNaSS en het Europese Galileo is in de laatste dagen van het afgelopen jaar ook het Chinese satellietnavigatiesysteem BeiDou voor het eerst klaar om ingezet te worden. Vooral in Azië, in China natuurlijk, zijn er nu voldoende satellieten voor een nauwkeurige lokalisatie beschikbaar.

Volledig inzetbaar zal BeiDou pas in 2020 zijn. De BeiDou-satellieten moeten een navigatie-nauwkeurigheid van 5 m bereiken in Azië en 10 m in de rest van de wereld. Snelheden kunnen worden bepaald met een oplossend vermogen van 0,2 m/s = 0,72 km/h. Het BeiDou-systeem bestaat in totaal uit 33 satellieten, daaronder 15 van het type 2 en 18 van de opvolger, type 3. Op dit moment zijn er plannen voor het starten van nog eens 12 satellieten voor het vergroten van de nauwkeurigheid.

De redundantie aan navigatiesystemen heeft te maken met het militaire belang. Zowel GPS als GloNaSS en BeiDou staan volledig onder militaire controle, terwijl Galileo geschikt is voor militair gebruik, maar in grote mate voor de burgers is ontwikkeld. Daarom wil ook China bij deze technologie niet afhankelijk zijn van andere landen.
Het volgende land dat een eigen navigatiesysteem wil opzetten is trouwens India met het systeem IRNSS. De zeven satellieten van dit systeem zijn echter wegens een defect nog niet allemaal functioneel in hun omloopbaan.