Betrouwbare prestatieverhoging met gloednieuwe Intel Atom-boards

De nieuwe Intel Atom® x6000E Serie, Intel Celeron® en Pentium® N & J processoren (codenaam Elkhart Lake) maken indruk met twee keer de grafische snelheid van hun voorgangers en 50% meer multi-thread prestaties op maximaal 4 kernen. congatec levert deze processoren nu in de 2,5-inch Pico-ITX vormfactor en bereikt door het benutten van haar industriële kwaliteit een zo betrouwbaar mogelijke prestatieverhoging.

Met de toenemende digitalisering en de IoT-trend wordt verwacht dat zelfs de kleinste randcomputers vandaag de dag aan hoge betrouwbaarheidseisen zullen voldoen. Start-ups, makers en spin-offs van grote industriële bedrijven zetten ze steeds vaker in massaal gedistribueerde toepassingen in om hun nieuwe bedrijfsmodellen en IoT-ondersteunde diensten te implementeren. Ze staan allemaal voor een vergelijkbare uitdaging: hun apps zijn bijna marktrijp, maar hun hardware-platforms, die vaak afkomstig zijn uit de maker-board scene, zijn niet betrouwbaar omdat ze niet zijn ontworpen voor grote series en ruwe omgevingen. Industriële edge-computing ontwerpen moeten echter een zeer betrouwbare 24/7 service bieden gedurende vele jaren. Langdurige beschikbaarheid en een robuust ontwerp zijn daarom van cruciaal belang. congatec-boards zijn altijd al juist door deze kwaliteiten gekenmerkt geweest.

(Lees verder onder de afbeelding)

Intel Elkhart Lake
De congatec-kaarten en -modules met Intel Elkhart Lake-processoren overtuigen over het hele bereik en bieden ten opzichte van Apollo Lake-processoren.aanzienlijke prestatieverbeteringen met hogere prestaties per watt


Uitstekende ontwerpkwaliteit

Hoge kwaliteit loont zelfs in verhouding tot de prestaties: de conga-JC370 3,5-inch single board computer (SBC) behaalde in de Elektor-test van 23 oktober 2019 uitstekende ontwerpscores. Dit was het resultaat van een zorgvuldige componentenselectie en een zorgvuldige aanpassing van de hardware-gerelateerde software. Zelfs onder volle belasting is de printplaat nooit oververhit geraakt. Ook in de UserBenchmark-snelheidstest scoorde hij fenomenaal goed, wat bewijst dat de kwaliteit zich vertaalt in termen van prestatiewinst. Het is bekend dat zelfs de grootste prestatiewinst van een processor verloren kan gaan als het uiteindelijke ontwerp van de printplaat er niet in slaagt om zonder verlies de prestatieboost aan de eindtoepassing te leveren.

Bij Elektor hebben we nog niet kunnen testen of dit alles ook geldt voor het nieuwe congatec Pico-ITX-board. Maar we hebben alle reden om aan te nemen dat de conga-PA7 Pico-ITX SBC - waarvan de eerste exemplaren al beschikbaar zijn - weer een echt stuk kwaliteitsvakmanschap is dat zijn prijs waard is en uiteindelijk zelfs geld bespaart, gezien het feit dat een servicebeurt vaak aanzienlijk meer kost dan een compleet bord. Vooral bij distributie in grote hoeveelheden kost een reisje naar de getroffen apparaten alleen al vaak meer dan de borden zelf. Kwaliteit loont dus altijd. Naast de uitstekende kwaliteit is het nieuwe Pico-ITX bord schaalbaar van 6 tot 12 watt en biedt het een uitstekende functieset.
 
Processor   Cores / Threads   Clock [GHz] (Base/Boost)   CPU L2 Cache (MB)   GFE Execution Units   TDP
(W)
Intel Atom® X6425E   4   1.8 / 3.0   1.5   32   12
Intel Atom® X6413E   4   1.5 / 3.0   1.5   16   9
Intel Atom® X6211E   2   1.2 / 3.0   1.5   16   6
Intel Atom® X6425RE   4   1.9 / -   1.5   32   12
Intel Atom® X6414RE   4   1.5 / -   1.5   16   9
Intel Atom® X6212RE   2   1.2 / -   1.5   16   6
Intel® Pentium® J6425   4   1.8 / 3.0   1.5   32   10
Intel® Celeron® J6413   4   1.8 / 3.0   1.5   16   10

De nieuwe Pico-ITX single board computers (SBC's) zijn beschikbaar in vele configuraties.


Edge-computing in real time

De nieuwe conga-PA7 SBC is beschikbaar in 8 verschillende prestatieniveaus met Intel Atom® x6000E serie processoren en Intel Celeron® en Pentium® N & J processoren in 10 nm technologie met een laag vermogen. De Intel Atom® X6425RE, Intel Atom® X6414RE of Intel Atom® X6212RE versies van de nieuwe SBC ondersteunen zelfs het uitgebreide temperatuurbereik van 40°C tot +85°C. Tot 16 GB LPDDR4x geheugen en tot 4267 MT/s worden nu ondersteund. Voor bedrijfskritische toepassingen kan in het BIOS de in-band ECC-modus worden geactiveerd, waardoor OEM's hetzelfde niveau van gegevensbeveiliging met standaard RAM kunnen bereiken als met het dure ECC-geheugen. Dit zijn perfecte functies voor robuuste real-time toepassingen. Andere functies die zeer welkom zijn voor sensor internettoepassingen zijn 2x Gigabit Ethernet in combinatie met Intel® TCC (Time Coordinated Computing), TSN (Time Synchronized Networking) en real-time ondersteuning voor de RTS Hypervisor van Real-Time Systems. Dit zijn enorme verbeteringen voor markten zoals automatisering en besturingstechnologie, variërend van gedistribueerde procesbesturing in slimme energienetwerken tot intelligente robotica of PLC's en CNC's voor discrete productie. Andere real-time toepassingen zijn te vinden in test- en meettechnologie, maar ook in transport- en automotive-engineeringstoepassingen, zoals trein- en railsystemen of connected autonome voertuigen.

(Lees verder onder de afbeelding)

congatec Pico-ITX SBC


De CPU zit aan de onderzijde van de congatec Pico-ITX SBC. Ventilatorloze passieve koeloplossingen voeren de restwarmte rechtstreeks af naar de behuizing, wat resulteert in een robuust systeem met een lange levensduur en MTBF zonder bewegende delen.


Steeds meer grafische afbeeldingen

Natuurlijk is het nieuwe Pico-ITX bord met Intel Atom, Celeron of Pentium processoren ook perfect geschikt voor toepassingen zonder real-time vereisten, aangezien deze processoren veel extra functies en mogelijkheden bieden die essentieel zijn voor connected embedded systemen. POS, kiosk en digitale bewegwijzering, of gedistribueerde gaming en loterij terminals zijn slechts enkele voorbeelden van gedistribueerde installaties die M2M-communicatie vereisen. Voor dit doel zijn alle varianten voorzien van de krachtige Intel® Gen 11 UHD graphics, die tot 32 uitvoeringseenheden biedt en daarmee de grafische prestaties effectief verdubbelt ten opzichte van de vorige embedded Intel Atom generatie. Bovendien ondersteunt het alle belangrijke acceleratie-API's zoals DirectX 12, OpenGL 4.5, Vulkan 1.1, OpenCL 1.1 en Metal, waardoor het voorbestemd is voor 3D-graphics en een breed scala aan GPGPU-gestuurde toepassingen. Video-intensieve toepassingen zoals digitae bewegwijzering, gaming, streaming clients en AV head-end systemen profiteren van de hardwareversnelde codering en decodering van de nieuwste codecs, zoals de ultra-data-efficiënte, zij het rekenintensieve HEVC (H.265) en VP9, evenals de veelgebruikte voorgangers AVC (H.264) en AV1.