PCIe Gen 3 nu ook beschikbaar bij laag vermogen

Algemene uitbreidingen kunnen worden aangesloten via een M.2 Type B-bus met 2x PCIe Gen 3/SATA en USB 2.0, of een M.2 E-bus met 1x PCIe Gen 3 en USB 2.0. PCI Gen 3 in combinatie met low power processoren dat is nieuw voor zo'n kleine printplaat. Voor veel ontwikkelaars zal de verdubbeling van de doorvoer van randapparatuur naar een maximum van 32 Gigabyte/s (16 Gigabyte per uitgaand en inkomend kanaal) van cruciaal belang zijn. Een andere nieuwe functie is de ondersteuning van de USB 3.1 Gen2-interface, die een aanzienlijke prestatieverhoging biedt ten opzichte van USB 3.1 Gen1. Met een snelheid tot 10 GBit/s maakt dit twee keer zo snelle gegevensoverdracht mogelijk in vergelijking met USB 3.1 Gen1, waardoor het voor het eerst mogelijk is om ongecomprimeerde UHD-videosignalen - bijvoorbeeld van een camera naar een monitor - via USB over te brengen.

Een hoogtepunt: De USB type C-aansluiting

De Pico-ITX-kaart biedt verder 2x USB 2.0 via een feature-aansluiting en 2x externe USB 3.1 Gen 2 Type A-poorten. Het hoogtepunt is echter de USB Type C connector met USB 3.1 Gen 2 voor datasnelheden tot 10 Gbit/s en DisplayPort en stroomvoorziening, die gebruikt kan worden om een extern display aan te sluiten met een enkele kabel. Twee extra displays kunnen worden aangesloten via 1x DP++ en LVDS/eDP/MIPI DSI. Een primaire opstart- en opslagschijf met maximaal 64 GB kan via UFS 2.0 (Universal Flash Storage) aan boord worden geïntegreerd. Dit biedt een aanzienlijk hogere bandbreedte, snellere gegevensoverdracht en een grotere opslagcapaciteit dan eMMC. 2 x COM (RS232/RS485), 8x GPIO, optioneel 2x CAN-bus en Intel® LPE Audio via I2S completeren de interfaceset van de nieuwe Pico-ITX SBC, die ook alle relevante OS-en ondersteunt: Windows 10, inclusief alle Windows 10 IoT versies, Wind River VxWorks, Android en alle huidige Linux versies. Dit alles is beschikbaar met een verbazingwekkende 100x72mm footprint.

IT-beheerders zullen ook blij worden van de functies voor beheer op afstand: zo bieden congatecs nieuwe Intel Atom, Celeron en Pentium processorgebaseerde kaarten en modules innovatieve, co-processor uitvoerbare opties voor uitgebreid out-of-band management plus een volledige reeks ingebouwde beveiligingsfuncties zoals verified boot,measured boot, Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT) en Intel® Dynamic Application Loader (Intel® DAL) om consistente, volledig betrouwbare toepassingen te ontwikkelen.

Uitgebreide virtualisatieondersteuning voor hardwareconsolidatie

Natuurlijk speelt hardwarevirtualisatie ook een belangrijke rol in dergelijke connected realtime systemen, aangezien realtime multitasking een belangrijke vereiste is voor IoT- en edge-apparaten. De Intel Atom processoren ondersteunen virtualisatie met Intel VT technologie, wat een aantrekkelijke aanvulling is op real-time hypervisor technologieën zoals die worden aangeboden door congatec met de RTS Hypervisor. Intel VT-technologie ondersteunt bijvoorbeeld single root I/O-virtualisatie (SR IOV). Hierdoor kunnen meerdere apps die gehost worden in virtuele machines met besturingssystemen voor algemene doeleinden (GPOS), van nature toegang krijgen tot een I/O-interface, bijvoorbeeld een van de Ethernet-interfaces. Dit is een tamelijk aantrekkelijke functie, vooral omdat deze interfaces vaak te kort komen.

De RTS Hypervisor van congatec-dochteronderneming Real-Time Systems combineert naadloos met de hardware-geïntegreerde virtualisatiemogelijkheden van Elkhart Lake-processoren om kritische real-time toepassingen te draaien - parallel aan andere multifunctionele besturingssystemen zoals Linux en Windows, zonder extra vertraging te veroorzaken. Virtualisatie helpt dus vooral bij het consolideren van talrijke taken op één enkel systeem. En het aantal taken neemt snel toe in industriële besturingssystemen van de volgende generatie, die tegenwoordig, naast de besturing op locatie, vaak ook in realtime met elkaar moeten communiceren. Daarnaast is op IIoT gebaseerde gegevensuitwisseling nodig om gedistribueerde machines te bewaken, de prestaties van bedrijfsmiddelen te optimaliseren en nieuwe bedrijfsmodellen te introduceren met voorspellend onderhoud en as-a-service-aanbiedingen. Veel toepassingen vereisen ook de integratie van op vision-based kunstmatige intelligentie. De RTS Hypervisor wordt ondersteund door alle nieuwe congatec-kaarten en -modules met de nieuwe Intel Atom, Celeron en Pentium-processoren. Dit is een functie die in deze vorm alleen beschikbaar is bij congatec.

(Lees verder op de volgende pagina)

Intel Atom-processoren
Naast de Pico-ITX-kaarten biedt congatec ook de nieuwe Intel Atom-processoren op COM Express Type 6 en 10, SMARC en Qseven.