boek, kun je meer ontspannen en ervan genieten.

Terug naar het tijdperk van de TUN’s en TUP’s

De schema’s in het boek doen griezelig sterk denken aan de beroemde Elektor-huisstijl die al bestaat sinds de vroege jaren zeventig en nog steeds wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de keuze van de meest eenvoudige componenten:  net als in Elektor magazine is het uitverkoren T'tje van de auteurs onveranderlijk de BC547 voor NPN en de BC557 voor PNP. Jazeker, dat waren respectievelijk de TUN en de TUP van weleer. Maar wat research van mijn kant bracht aan het licht dat noch Elektor’s tekenafdeling noch het Elektorlab betrokken was bij de productie, dus ik vermoed dat de Shustovs enkele uren hebben besteed aan het teruglezen van Elektor Magazine en veel van de 30x Circuits-boeken met meer dan 300 schakelingen (FOR x = 0 TO 12).

Het geestelijk meest stimulerende stuk van het boek is het laatste gedeelte, waar de elektronica wordt gekoppeld met... esoterische effecten, ongebruikelijke verschijnselen, paradoxale experimenten en andere eigenaardigheden van de natuur, inclusief mensen. Daar komen we dingen tegen als Kirlian-fotografie, onweersvoorspelling, bepaalde soorten van (bijzonder discutabele) elektrotherapie, (beweerde) supergeleiding, onderaards gerommel, aerion-detectie (??), hypnose en “psycho-emotionele correctie”.  Allemaal onderwerpen die ook populair waren in Elektuur en in andere tijdschriften in het “rokerige” midden van de jaren zeventig.

Er staan geen buizenschakelingen in het boek. Dat vind ik wel verrassend omdat Russische ingenieurs toch enorm hebben bijgedragen aan zowel het ontwikkelen als de glorieuze terugkeer van die technologie, kijk maar eens waar al die “New Old Stock”-buizen op EBay vandaan komen. En nixies, VFD’s, tunneldiodes, 6502’s, GaAs FET’s…

Nostalgische gevoelens
Bladeren door dit boek voelt als een wandeling op een sloperij: overal zien we stapels elektronische onderdelen en schakelingen waar we mee zijn opgegroeid, maar die we hebben afgestoten bij de “vooruitgang van onze carrière en het ontwikkelen van onze managementvaardigheden” of misschien wel verstopt hebben in plastic laatjes, waar ze nu stof liggen te verzamelen. Met dit boek kunt u opnieuw genieten van componenten zoals de lambda-diode, tunneldiode, GaAs-FET, transistor­tetrode, gyrator, negatron en de lawinetransistor. En als die niet meer te vinden zijn, vervlogen zijn in de nevelen van de tijd, dan is er wel een equivalent-achtige schakeling om de werking mee na te bootsen.

Ondanks hun gebrekkige kennis van het Engels en de gangbare termen voor componenten en technologieën zijn de auteurs erin geslaagd deze onderdelen in TUN/TUP-stijl nieuw leven in te blazen. Ze gebruiken die in schakelingen waarvan ze beweren dat ze die persoonlijk hebben getest op de goede (of in elk geval verwachte) werking. Ik kan die bewering niet bevestigen, ik kan alleen zeggen dat het boek heel inspirerend is en dat het alle elektronici zal aanspreken: bewijst u maar eens dat ik het mis heb of dat u het beter kunt, met minder of met goedkopere componenten. Op naar uw boekenkast... en dan naar de soldeerbout !

Electronic Circuits for All
M.A. Shustov & A.M. Shustov
Elektor International Media
ISBN 978-1-907920-65-3
406 pagina's, paperback

www.elektor.com/electronic-circuits-for-all

Opmerking van de reviewer
Juist voordat ik deze review aanleverde, hoorde ik van Elektor’s boekenafdeling dat er in een eerste productierun drukfouten waren ontdekt op de pagina’s 171 t/m 179. Die worden nu gecorrigeerd in de drukkerij en het boek gaat binnenkort verschijnen.