Er zijn eindeloos veel vragen te stellen over de wereld om ons heen. Waarom is mijn post zo verfomfaaid als hij wordt afgeleverd? Waar is de schade ontstaan, hoeveel kracht is erop uitgeoefend? Bij welk omgevingslicht besluiten vuurvliegjes om tevoorschijn te komen en te gaan flonkeren? Wanneer is het warm genoeg om mijn tomatenplanten in het voorjaar naar buiten te brengen? Hoeveel vertraagt het doen van 360’s op een drift-trike je tijdens de rit, en wat is de optimale snelheid om een 360 in te gaan? Lees het gratis artikel.
 
Download Declassified Edition
 

Datalogging met OpenLog Artemis

Stand-alone wordt automatisch een drie-assige versnellingsmeter, een gyro- en een magnetometer gelogd. Hij kan echter vrijwel elke extra Qwiic-sensor automatisch detecteren, variërend van LiDAR-afstandssensoren, u-blox GPS-modules, weer-sensoren, of wat er ook maar in het project past. Bovendien worden de gegevens in CSV-formaat (comma-seperated values) naar een microSD-kaart geschreven om de gegevens gemakkelijk te bewerken en te begrijpen.

Dit artikel behandelt twee projecten. Project 1 gebruikt OpenLog Artemis om de optimale snelheid te analyseren voor 360's op een drifttrike. Voor Project 2 gebruiken twee SparkFun innovators OpenLog Artemis om de luchtkwaliteit in een mijnschacht te bepalen.  

   
Two projects OpenLog Artemis
 

Trike Driften met OpenLog Artemis

Drift-trikes zijn driewielers met lage grip achterwielen van PVC, zodat de rijder met opzet zijn grip kan verliezen en tegensturen op steile, geplaveide heuvels. "In principe stuur je een drift-trike naar beneden op een zeer steile helling, waarbij de rijder slippend bochten neemt, of afremt door een 360° te doen", schrijft Avra Saslow, die OpenLog Artemis gebruikte om de data te verzamelen en te begrijpen. "Voor dit project hoefden we niet eens extra sensoren aan te sluiten - de ingebouwde ICM-20948 Inertial Measurement Unit (IMU) 9-Degrees- Of-Freedom (9-DOF) sensor heeft alle sensormogelijkheden die we nodig hebben."
 
Trike drifting with OpenLog Artemis
Klaar om naar beneden te knallen en een 360° te doen!

Mijnschacht Onderzoek met OpenLog Artemis

Voor dit project verkende Saslow een oude mijnschacht in Colorado, samen met een OpenLog Artemis. Ze sloot extra sensoren aan (vochtigheid, luchtkwaliteit en afstand) om de hoogte van de grot en de luchtkwaliteit te bepalen.

"Ik heb me er niet ver in gewaagd, want ik was vooral geïnteresseerd in de luchtkwaliteit in de mijn; deze mijnen staan erom bekend dat er een grote verscheidenheid aan giftige elementen uit de grond sijpelt en ik was benieuwd of dat enig leven bevorderde dat de luchtkwaliteit zou kunnen beïnvloeden," legde ze uit. "Aangezien het bovendien vrij nat, donker en vochtig blijft, veronderstelde ik dat de luchtkwaliteit slechter zou zijn naarmate de vochtigheidsgraad hoger was.
 
Explore a mineshaft with OpenLog Artemis.
De mijnschacht die werd geselecteerd voor het luchtkwaliteit datalogging-experiment met OpenLog Artemis.
 

Genoten van de Gratis Bonus Editie? Deel hem met vrienden!

We hopen dat je geniet van alle bonus content van Elektor en SparkFun. Voel je vrij om die te delen met vrienden en collega's! Volgende week presenteren we je weer een gratis artikel. En vergeet vooral niet te kijken naar alle geweldige SparkFun-producten die we in de Elektor Store hebben.