Het broeikaseffect omkeren en tegelijkertijd een nieuwe bron van brandstof aanboren? Het is misschien binnenkort mogelijk, volgens een studie aan Caltech, California Institute of Technology in Pasadena, Californië. Professor Theo Agapie en afgestudeerde Joshua Buss hebben een model ontwikkeld dat de initiële stappen beschrijft van een proces voor het converteren van CO2 naar koolwaterstoffen.
 
Bij fotosynthese converteren planten zonlicht, water en CO2 naar suikers en koolstofverbindingen waarmee de processen in de cellen gevoed worden. CO2 is dus zowel een ingrediënt voor het produceren van fossiele brandstof als een product van de verbranding van de brandstof. Het Fischer-Tropsch-proces is een bekend proces waarmee waterstofgas (H2) en koolstofmonoxide (CO) in brandstof geconverteerd wordt. Het mechanisme erachter wordt nog niet volledig begrepen en het proces vergt hoge druk (tot 100 bar) en temperatuur (tot 300 ºC).
 
In hun studie hebben Agapie en Buss een nieuw metaalcomplex gesynthetiseerd op basis van Molybdeen, dat de scheiding van een CO-molecuul eenvoudiger maakt (een methode om CO2 om te zetten naar CO bestaat reeds). De C-O-verbindingen worden verzwakt en met de introductie van silylether-elektrofielen volledig verbroken. Uiteindelijk worden 2 CO-moleculen bij kamertemperatuur omgezet in een ethynolderivaat, waarbij het extraheren van het C2-product uit het metaal de belangrijkste stap is.
 
Het ethynolderivaat is als zodanig niet bruikbaar als brandstof, maar het is een stap in de richting van het produceren van synthetische koolwaterstof-gebaseerde brandstoffen.
 
De studie is gepubliceerd in Nature, editie 7 januari 2016. Meer informatie: http://authors.library.caltech.edu/63155.
 
Bron: www.caltech.edu/news/toward-liquid-fuels-carbon-dioxide-49074.