Camera Projects Book: 39 Experimenten met Raspberry Pi en Arduino

28 mei 2019, 09:39
In dit Engelstalige boek over cameraprojecten begint Dogan Ibrahim met een overzicht van belangrijke terminologie en de eigenschappen van een tiental camera’s die met een Raspberry Pi of Arduino werken. Dat geeft een goede basis, maar we hadden liever wat meer informatie gezien over de voor- en nadelen van de verschillende types camera’s. Daarna komt de installatie van de officiële Raspberry Pi Camera Module uitgebreid aan bod, evenals het gebruik van raspistill om foto’s te nemen met alle mogelijke opties, bijvoorbeeld voor time-lapsefotografie, en raspivid om video’s op te nemen. Maar ook op usb-webcams gaat de auteur in.

Linux-gebruikers
De auteur is op veel plaatsen zo volledig in zijn uitleg dat hij zelfs zaken die niets met camera’s te maken hebben, zoals crontabs opstellen, microSD-kaarten beschrijven en met PuTTY op je Pi inloggen, in detail uitlegt. Voor ervaren Linux-gebruikers kan dat misschien soms wat saai zijn. Maar dat maakt dat het boek voor beginners op zichzelf staat en niet vereist dat je elders nog allerlei zaken moet opzoeken. En zelfs ervaren lezers zullen nog heel wat opsteken van de uitstapjes van de auteur, zoals hoe je foto’s via Bluetooth verzendt of op Twitter publiceert of video’s naar je YouTube-kanaal streamt en hoe je een softwarematig toetsenbord gebruikt met een aanraakscherm.

Het langste hoofdstuk bespreekt hoe je met Python de Raspberry Pi Camera Module aanspreekt. Maar liefst 16 projecten passeren in dat hoofdstuk de revue, zoals hoe je je eigen selfiestick maakt met een knop waarop de camera reageert of hoe je elke foto die je camera neemt via e-mail verstuurt. Dit alles komt uiteindelijk samen in een slimme deurbel die een foto neemt van de persoon die aan je deur staat en die naar je e-mailt, en een project om video’s van dieren in het wild op te nemen met een nachtcamera en bewegingssensor.

Nummerplaat herkennen
Daarna komen meerdere hoofdstukken die één of enkele gerelateerde projecten diepgaander uitwerken. Je leert er onder andere hoe je een beveiligingscamera maakt of een flitser om je camera bij weinig licht te kunnen gebruiken, hoe je de bewakingssoftware Motion draait en het bijbehorende besturingssysteem motionEyeOS, en hoe je met OpenCV beelden van je Pi-camera opneemt en bewerkt en hoe je met SimpleCV streepjescodes inleest. Eén hoofdstuk gaat in op Arduino-projecten met een camera in combinatie met een microSD-kaartadapter. En uiteindelijk culmineert het boek in een project om nummerplaten in een camerabeeld te herkennen op je Pi. Ben je van plan om een Pi-project met camera uit te werken? Dan helpt dit boek je zeker goed op weg.

Auteur: Dogan Ibrahim
Uitgever: Elektor International Media
Prijs: € 29,95
ISBN 978-1-907920-77-6
www.elektor.nl/camera-projects-book
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items