De Europese Green Deal is het manifest van de Europese Unie (EU) om in 2050 een klimaatneutraal continent te worden en in 2030 55% minder broeikasgassen te produceren (vergeleken met 1990) als een eerste mijlpaal. Dit doel is vastgelegd in een Europese klimaatwet, die formeel is overeengekomen en die momenteel wacht op een paar laatste stappen om een ​​juridische realiteit te worden. Nu al moeten de grootste EU-fondsen ongeveer een derde van hun biljoenen besteden aan initiatieven en producten die gericht zijn op deze klimaatvriendelijke toekomst. Om aan dergelijke grootse bedoelingen enige inhoud te geven, heeft de EU een “Fit for 55 policy package” dat gericht is op het realiseren van deze daling van 55% in 2030, met vermelding van dat het "make-or-break-decennium al is begonnen."

Volgens de klimaatwet zal alle industrie in de EU moeten "decarboniseren" en zichzelf verantwoordelijk houden voor ons klimaat. De industriële strategie van de EU heeft aangekondigd speciale aandacht te besteden aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke oplader, initiatieven voor circulaire elektronica en duurzame batterijen. De financiering zal gericht zijn op het ondersteunen van wat de EU ziet als sleuteltechnologieën: "robotica, micro-elektronica, high-performance computing en data cloud infrastructuur, blockchain, kwantumtechnologieën, fotonica, industriële biotechnologie, biogeneeskunde, nanotechnologieën, farmaceutica, geavanceerde materialen en technologieën."

WEEF EU Green Deal

Terwijl we streven naar een klimaatneutrale circulaire economie, moeten we ook de verspilling van materialen in elektronica aanpakken, en nieuwe regels zullen een einde maken aan de export van dergelijk afval buiten de EU. Dit betekent dat al het e-waste dat momenteel naar Azië en Afrika gaat, hier wordt gerecycled – onder milieu- en werknemervriendelijke EU-regelgeving. De energiemarkt zal ook een snelle en volledige upgrade nodig hebben om de beoogde efficiënte, betaalbare, hernieuwbare en volledig geïntegreerde EU-energiemarkt te worden. Dingen gaan veranderen.

De Green Deal als geheel en in het bijzonder het “Fit for 55-package” zijn bekritiseerd door milieuagentschappen omdat ze landen niet dwingen snel genoeg te handelen en voldoende ruimte laten voor mazen in de wet en greenwashing. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties meldt dat de daling van de uitstoot met 55% waar de EU naar streeft niet genoeg zal zijn om ons op een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5 C te houden en waarschijnlijk zal leiden tot een nog hetere planeet. Hoe politiek ambitieus deze Green Deal ook is, het is misschien niet genoeg om de kracht van de milieucrisis waarin we ons nu bevinden te stoppen.

Een Europese Green Deal die resulteert in een Europese klimaatwet die resulteert in groen EU-beleid dat onze zeer nabije toekomst gaat vormgeven. Dit is misschien een goed moment om uw bedrijf voor elektronica-demontage te starten, uw onderzoek naar biologisch afbreekbare PCB-substraten voort te zetten, kleine windparken in de achtertuin of smart grid-ondersteuning en algentanks voor het kweken van componenten te ontwikkelen. Neem contact op met andere kleine tot middelgrote bedrijven in Europa (betrek er een universiteit bij) en ga voor die financiering.


Priscilla Haring-Kuipers schrijft over technologie vanuit een sociaal wetenschappelijk perspectief. Ze is vooral geïnteresseerd in technologie die het goede in de mensheid ondersteunt en gelooft sterk in effectonderzoek. Ze heeft een MSc in Media Psychology en maakt This Is Not Rocket Science waar. 


WEEF 2021

Meer over de Europese Green Deal en ethische elektronica

Meer weten over de Europese Green Deal? Ben je geïnteresseerd om meer te weten te komen over ethische elektronica en hoeveel van je mede-elektronica-enthousiastelingen behandelen de prangende ethische vragen van onze tijd? Het programma World Ethical Electronics Forum (WEEF 2021) op 18 november 2021 zal lezingen en debatten bevatten over deze belangrijke onderwerpen en nog veel meer. Registreer vandaag!

Voor nog meer informatie, bekijk de november 2021 editie van Elektor Industry magazine. Het zal een heel hoofdstuk wijden aan ethische elektronica en WEEF 2021.


Vertaling: Hans Adams