De nieuwe Nederlandse MagPi is nu verkrijgbaar in de Elektor Store. Ook deze nieuwste editie staat weer vol met nieuws, reviews, hands-on tutorials en een groot aantal zelfbouwprojecten. Een greep uit de inhoud:

Nieuwe Raspberry Pi modellen

De Raspberry Pi is een computer voor iedereen, en nu zijn er weer twee nieuwe modellen bij, elk aan een ander uiteinde van het gebruikersspectrum.Enerzijds de Raspberry Pi 400, een Raspberry Pi 4 met nog snellere processor, in een toetsenbord ingebouwd. Het zal zeker gebruikers aantrekken die zich tot nu toe wat geïntimideerd voelden door de kale Raspberry Pi-bordjes. Anderzijds heeft ook de Compute Module een upgrade gekregen: dankzij de CM4 kunnen de ontwerpers van embedded apparaten nu ook van de kracht van de Raspberry Pi 4 profiteren. Op beide modellen gaan we in de nieuwssectie vanaf pagina 6 dieper in.

3D-printen

Het dossier gaat deze keer over 3D-printen en maken met de Raspberry Pi. Vanaf pagina 14 lees je allerlei tips om je eigen voorwerpen te 3D-printen en te lasersnijden en printplaten voor je elektronica te maken. Je krijgt ook van begin tot eind te zien hoe je een standaard voor een e-paperscherm ontwerpt en 3D-print.

High Quality Camera

Op de High Quality Camera waarover het hoofdartikel van het vorige nummer ging, komen we nog terug. Vanaf pagina 43 laten we je zien hoe je met deze camera stop-motionanimaties en selfies maakt en hoe je een ledflitser toevoegt om foto’s te kunnen maken bij weinig licht.

Zelf games maken

En in het hoofdartikel van deze keer (vanaf pagina 82) overlopen we enkele opties om je eigen games op de Raspberry Pi te maken: van Scratch over Ren’Py tot PICO-8. Zoals elke keer besteden we ook weer heel wat aandacht aan projecten van de community. Mijn persoonlijke favoriet is de gameconsole die Niels Boers op basis van een Raspberry Pi Zero bouwde in een boek. En verder bieden we meer dan 40 pagina’s praktijkartikels aan, waarin je onder andere je Raspberry Pi 4 met een iPad Pro verbindt, een ledmatrix aanraakgevoelig maakt en draadloze temperatuursensoren met je domoticasysteem koppelt.

Inhoud Nr. 16, januari-februari 2021


06 De Raspberry Pi 400 van nabij bekeken
08 Raspberry Pi Compute Module 4
14 Maak je eigen toebehoren van begin tot eind
22 Volg het internationale ruimtestation
24 Gedachtenpatronen
26 LEDWeatherBoard
30 Zelfgemaakt scorebord
32 Redundante vluchtcomputer in CubeSat
36 Gameconsole in een boekProjecten
38 Bouw een retrogameconsole met cd-rom
43 High Quality Camera: Stop-motionanimaties en selfie
46 High Quality Camera: Flitsfotografie met behulp van een led
50 Maak energiezuinige klokgestuurde apparaten
54 Verbind de Raspberry Pi 4 met een iPad Pro via een usb-c-kabel
58 Tap-an-LED: de hardware
62 Tap-an-LED: de software
66 Tap-an-LED: uitbreidingsbordje met midi-client
70 Maak je huis slim met de Raspberry Pi
74 Het weer op een 2x16 LCD met Java
78 Lees temperatuursensoren op 433,92 MHz uit
82 Maak games op de Raspberry
88 RasPad 3-tablet voor de Raspberry Pi 4
90 pi-top [4] DIY Edition
92 Boekenplank
94 CoderDojo België
96 Raspberry Pi @ Elektor
98 De beste Pi-projecten


De januari/februari editie van MagPi is hier los te bestellen.
 
 

Abonnement

Elke editie van MagPi automatisch in je brievenbus? Neem nu een
MagPi-jaarabonnement en ontvang tijdelijk een gratis Raspberry Pi Zero W!