Raspberry Pi-liefhebbers hebben moeite om de populaire single-board computer te bemachtigen omdat daaraan een tekort is, vooral aan de 8 GB-versie. YouTuber MadEDoctor uit Bulgarije heeft echter een manier gevonden om de RAM-chip op een 1 GB Pi 4 te upgraden naar 8 GB met behulp van eenvoudig gereedschap en een weinig ervaring.

Het vervangen van de RAM-chip op een Raspberry Pi 4 kan ontmoedigend lijken, maar MadEDoctor heeft het hobbyisten toegankelijk gemaakt met een eenvoudig te volgen videohandleiding. Eerst moet je een compatibele RAM-chip vinden, die je online kunt vinden. Deze chips worden geleverd met balletjes die gemaakt zijn van loodvrij soldeer, maar deze kun je door loodhoudende soldeer vervangen om het smeltpunt te verlagen, hoewel dit niet noodzakelijk is.

De Methode


Als je bedenkt dat dit zijn eerste video op het kanaal is, dat al bijna 300.000 keer is bekeken en dat hij bijna 3000 abonnees heeft, lijkt het erop dat dit een populair onderwerp is!

Om de RAM-chip te vervangen, heb je een heteluchtpistool, vloeimiddel, een soldeerbout en soldeerlint nodig. Hij raadt aan om een hitteschild op het board te plaatsen om het te beschermen tegen de hete lucht. Vervolgens kun je de oude chip met hete lucht verwijderen en de soldeerbout met lint gebruiken om de pads schoon te maken. Voeg vervolgens wat vloeimiddel toe en richt de nieuwe chip uit voordat je deze met hete lucht vast soldeert.

Het upgradeproces is verrassend eenvoudig en je hebt geen reballingapparatuur, stencils of soldeerpasta nodig. De video geeft de onderdeelnummers van de RAM-chip en een stap-voor-staphandleiding, waardoor het iedereen toegankelijk is die het wil proberen. Niet alleen dat, maar zijn beschrijving biedt ook een uitgebreide lijst van onderdelen.
 
RAM chip removed from Raspberry Pi 4 Model B
De chip is weg! Bron: video
Hoewel het misschien riskant lijkt om de RAM-chip op een Raspberry Pi te vervangen, is de methode eenvoudig te volgen (hoewel het zeker geen beginnerswerk is) en kan het je de moeite besparen om een Pi 4 met meer RAM te vinden. Bovendien herkent de Pi 4 het extra toegevoegde RAM zonder dat er configuratie nodig is, waardoor de upgrade nog meer de moeite waard is.
 
The new chip in place.
Lang leve de chip. Bron: video

SMD voor de massa

Als je geïnteresseerd bent om je Raspberry Pi upgrades naar het volgende niveau te brengen, dan is zijn video een geweldige plek om te beginnen. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe je het vervangen van BGA's naar een hobbyistisch niveau kunt tillen, en misschien leer je tijdens het proces nog wel het een en ander over hete lucht.
 
SMD toolkit
Zijn SMD-toolkit is behoorlijk omvangrijk. Bron: video
Ik weet dat ik dat deed!
Disable checkingPremium suggestionsDisable checkingPremium suggestionsDisable checkingPremium suggestions