Studio City, de in Los Angeles wonende elektrotechnicus George Lydecker heeft een van de best uitgeruste elektronicawerkplekken die we in een lange tijd hebben gezien. De efficiënt ingerichte ruimte dient als elektronicalab, thuiskantoor, amateur-radiostation en technische bibliotheek. Wees bereid om onder de indruk te zijn, inspiratie op te doen en zelfs een beetje jaloers te zijn op deze droom-werkplek.
 

Vertel ons wat over uzelf. Wat is uw huidige beroep?​

Ik ben een onlangs gepensioneerde elektronica-ingenieur die voornamelijk met audio, video, RF, netwerk en computers heeft gewerkt. De projecten die ik vroeger maakte omvatten alles, van het ontwerpen van audio- en videofaciliteiten tot het ontwikkelen van multimediacontent in alle soorten en maten. Ik heb grafische afdelingen omgebouwd van traditionele systemen in computer gestuurde grafische werkstations, inclusief netwerken, scannen en kleurproeven. Ik was ook de eerste die een groot platenlabel online bracht in het begin van 1994 door hun eerste T-1, webserver, te installeren en hun eerste webpagina te schrijven.

Ik heb acht patenten gekregen op het gebied van audio-, video- en datastandaarden. Voor mijn werk op het gebied van de selectie van watermerken heb ik het octrooi "Method and Apparatus for Testing the Quality of Recorded Information" (US5903701) gekregen. En voor mijn werk op het gebied van audio kreeg ik het octrooi "Method and System for Verifying Derivative Digital Files Automatically" (US7197458). Ik ben afgestudeerd als elektronica-ingenieur en heb postdoctorale cursussen gevolgd in geometrische optica, computergrafiek, machinetools en packetfilters. Ook toen ik vice president onderzoek en ontwikkeling was voor een groot muziekbedrijf, was nog steeds,  bijna alles interessant voor mij (en is dat nog steeds), waaronder amateur-radio, astronomie, computers en metaalbewerking.

 
George Lydecker's dream workspace
Figuur 1: Neem een kijkje in deze goed uitgeruste werkruimte

Hoe zou u uw werkruimte willen omschrijven? En waarvoor gebruikt u die?​

Ik gebruik mijn werkplek als elektronica-lab, kantoor, amateurradiostation en technische bibliotheek. In figuur 1 ziet u een groot aantal boeken. Het is reuze handig om naslagwerken binnen handbereik te hebben. In het midden staat een bureau dat gebruikt wordt voor online research. Op de  planken boven het bureau staan de ham radio's voor als ik in de lucht ben. Een groot deel van de tijd breng ik door aan de werkbank. Ik werk er aan projecten of repareer spullen.
 
Had u bij het ontwerpen van de werkruimte specifieke eisen? 

Toen we in 2008 ons huis bouwden, maakte het lab al deel uit van het ontwerp. De bedoeling was om een kantoor- en laboratoriumruimte voor mijn werk te creëren. Ik heb een 2e werkplaats in de garage onder ons huis. Nu ik met pensioen ben, ben ik bezig met een upgrade van deze tweede ruimte met extra rekken en verbeterde verlichting. Ook installeer ik persluchtaansluitingen om  pneumatisch gereedschap te kunnen gebruiken.
Toen ik de ruimte bouwde, was het bedoeld als een thuiskantoor waar ik kon lezen, onderzoeken en schrijven. Er moest ook een laboratoriumruimte komen waar ik kon werken aan elektronische studio-apparatuur bijvoorbeeld beoordelen en modificeren van apparatuur. Of de ontwikkeling van aangepaste testapparatuur en testopstellingen voor specifieke projecten.

Hoe zit het met uw technische interesses? Aan wat voor soort projecten werkt u hier?​


Als ingenieur die voornamelijk met audioapparatuur werkt, heb ik, niet verrassend, veel belangstelling voor vintage buizenapparatuur. Toen ik nog werkte werd deze interesse gewekt door de andere ingenieurs van het team die liever meer vintage studio-buizenapparatuur gebruikten. Toen ik Elektor ontdekte, werd ik natuurlijk meteen een fan van Jan's retronica artikelen. Mijn exemplaar van 80 Tales of Electronic Bygones neemt een bijzondere plaats in in mijn bibliotheek.

Nu ik met pensioen ben, heb ik tijd om oudere testapparatuur te restaureren. Dat wil niet zeggen dat ik vastzit in het verleden. Mijn laatste project is een Raspberry Pi/Arduino ontwikkelstation. Met de Raspberry Pi kan ik experimenteren met de Arduino maar ik kan die ook zelfstandig gebruiken om verschillende circuits uit te proberen. U ziet het op de foto van mijn werkbank (figuur 2). 
 
Foto 2: Het ontwikkelingsstation Raspberry Pi/Arduino development station staat op de werkbank.
figuur 2: Het ontwikkelstation Raspberry Pi/Arduino op de werkbank.

Kunt u ons vertellen over uw apparatuur en gereedschap? 


Mijn lab is vrij goed uitgerust. Ik heb een goede selectie van voedingen, oscilloscopen, signaalgeneratoren, frequentietellers en spectrum analyzers. Het grootste deel van de apparatuur is vintage en is aangeschaft bij ham radio ruilbeurzen of surplus stores. Veel van de 2e hands gekochte apparatuur  moest eerst enigszins opgeknapt worden.
 
Toen ik mijn werkbank bouwde, plaatste ik het werkoppervlak op twee grote gereedschapskisten. Hierdoor is mijn gereedschap binnen handbereik als ik aan een project werk. Testapparatuur die niet gebruikt wordt, wordt in het lab op draadrekken opgeslagen. Ik heb ook enkele grote Hewlett Packard apparaten. Onder andere een frequentieteller, functiegenerator, radiofrequentie-signaalgenerator, vectorsignaal-analysator en spectrumanalysator. Door hun gewicht en grootte heb ik ze in rollende rekken geplaatst die het mogelijk maken om ze naar de bank te verplaatsen wanneer dat nodig is.

Wat is uw belangrijkste of meest gewaardeerde apparaat of benchtop-gereedschap?
Voor mij zal de oscilloscoop altijd het meest gewaardeerde hulpmiddel zijn op de tafel. Op dit moment gebruik ik een LeCroy 960 WavePro. Deze scoop is een upgrade van de Tektronix 7854 die ik eerder gebruikte. Naast de functionaliteit als scoop, waardeer ik het dat hij de mogelijkheid heeft om tijd, periode, spanning en andere parameters direct te meten. Dit kan me tijd besparen doordat ik geen extra testapparatuur hoef aan te sluiten voor minder kritische metingen.

 Is er iets speciaals dat je wilt aanwijzen over je ruimte?

Mijn werkbank is de spil van de lab ruimte. De afmetingen zijn vergelijkbaar met de werkbank beschreven in het boek uit 1949 van de Commissie voor Atoomenergie, Elektronische Experimentele Technieken. Sommige ontwerpen zijn tijdloos. Het doel was om een ergonomische ruimte te creëren waarmee alles binnen handbereik is. Onlangs heb ik de werkbank geüpgraded met extra verlichting waarvan ik de helderheid en kleurtemperatuur kan regelen. Ik heb ook draadrekken toegevoegd om extra testapparatuur, projecten en onderdelen op te bergen. Omdat ik in staat was om de ruimte te ontwerpen voor mijn behoeften, heb ik een aantal leidingen met een diameter van 7,6 cm opgenomen die naar de garagewerkplaats, het dak en de buitenkant lopen. Dit geeft me de mogelijkheid om kabels toe te voegen voor zaken als antennes en glasvezellijnen (ik laat een nylonkoord achter in de buis om het trekken van nieuwe draden makkelijker te maken.

Zijn er plannen voor uw werkplek? 
Misschien wat extra apparatuur of gereedschap? 

Ik denk dat mijn volgende upgrade van het lab een 3D-printer zal zijn. Ik ben gewoon niet zeker hoe ik de ruimte zal beheren die het nodig zou hebben. Om dat doel te bereiken, heb ik de tijd genomen om te leren welke open-source CAD-oplossingen beschikbaar zijn. Op dit moment onderzoek ik FreeCAD en  OpenSCAD.

 
Van al je elektronicaprojecten, heb je een favoriet? Wat heb je gebouwd en waarom? 

Ik heb een aantal projecten gebouwd, zowel voor mezelf als voor mijn werk. Zo is er een controller voor mijn zelfgebouwde CNC-freesmachine, een systeem voor het doen van luistertesten, waarvoor ik een patent heb gekregen, en een UVC-sterilisator voor maskers en post. Mijn huidige favoriet is een analoge ESR-tester en is waarschijnlijk een van de eenvoudigere dingen die ik heb ontworpen en gebouwd. Het is een favoriet geworden omdat het zo handig is geweest in het vinden van slechte condensatoren in alles, van vintage apparatuur tot motorcondensatoren in onze airconditioner. Ik weet zeker dat mijn volgende favoriet het Raspberry Pi/Arduino ontwikkelingsstation is waar ik het eerder over had. Ik kijk er naar uit om mijn Python en C taalvaardigheid te laten groeien.

 
Waar ben je op dit moment mee bezig?

Voor mijn Arduino project wil ik een vervangend apparaat bouwen voor de thermische printer die gebruikt wordt in de Tektronix 1503 tijdsdomein reflectometer. De thermische printer is moeilijk te onderhouden en het papier is nog moeilijker te vinden. Het is zinvol om een oplossing te bedenken voor het printen of het uitvoeren naar een digitaal bestand.

Variaties van dit project kunnen nuttig zijn voor andere apparatuur die analoge X-, Y- en penlift-uitgangen heeft. Mijn andere leuke project is geïnspireerd op Walter Trojan's serie over AI. Ik heb onlangs een Nvidia Jetson Nano gekocht om te experimenteren met Google TensorFlow. Op dit moment bevindt het project zich in de beginfase van het aan de gang krijgen van alles, inclusief het Linux-besturingssysteem. Ik heb voor de Nvidia gekozen vanwege mijn interesse in de GPU-architectuur. Ook heeft Nvidia een aantal geweldige bronnen, waaronder enkele GIT-repositories met testprogramma's.

 
Heb je een droomproject of iets wat je graag zou willen aanpakken? 

Mijn droomproject zou een enorme onderneming zijn. Ik heb een DEC PDP 11 in opslag die ik graag weer tot leven wil brengen. Deze computer is oud genoeg om echt kerngeheugen te hebben. Een project van deze omvang zou mijn capaciteiten als ingenieur zeker oprekken. Het doel zou zijn om het UNIX-besturingssysteem op deze computer te laten draaien. Het project zou het verzamelen van randapparatuur, documentatie en software vereisen. Ik heb al bepaalde stukken verzameld, waaronder enkele 8ʺ floppy drives en een set schema's.
 

Heeft u advies of een aanmoediging voor andere ingenieurs die van plan zijn om een elektronicawerkplaats in elkaar te zetten?

Natuurlijk is deze serie in Elektor een fantastische bron. Ik blader graag door de andere Elektor-werkruimte-inzendingen om te zien wat anderen hebben gedaan. Ik zal ook bekennen dat ik online op zoek ben naar ideeën. Doe een Google-image-zoekopdracht voor "DIY electronics workbench" en je zult veel ideeën vinden. Voor het vinden en repareren van testapparatuur raad ik aan om deel te nemen aan groepen en forums. Ik ben actief op Tektronix en Hewlett Packard groepen, en dat is erg behulpzaam geweest om de apparatuur weer aan het werk te krijgen. Ik kan ook het boek Build Your Own Electronics Workshop van Thomas Petruzzellis aanbevelen. En ten slotte, blijf nieuwsgierig!
 
Wilt u ideeën voor uw eigen droomwerkplek? Kijk dan eens naar deze electronics workspaces.

Vertel ons over uw droom werkplek

Wilt u informatie over uw thuiswerkplek delen met Elektor's wereldwijde gemeenschap van ingenieurs, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen, zodat we op de hoogte kunnen blijven van uw project!

vertaling: Emma Jansen