Een 'hoed' voor de Raspberry Pi

27 augustus 2014, 22:00
Een 'hoed' voor de Raspberry Pi
Een 'hoed' voor de Raspberry Pi

Arduino heeft shields, de Beaglebone Black heeft capes en tot voor kort had de Raspberry Pi alleen maar uitbreidingsboards. Daar is met de introductie van model B+ van de RPi verandering in gekomen. Bij de extra I/O-pennen op model B+ bevinden zich namelijk de pennen ID_SC en ID_SD die als data- en klokaansluitingen dienen voor een seriële EEPROM op een ‘HAT’ (HArdware on Top), de RPi-tegenhanger van shields en capes.

De EEPROM bevat informatie over de fabrikant van de HAT, de GPIO-setup en een zogenaamd ‘device tree’ fragment, dat een beschrijving bevat van de aangesloten hardware, waarmee Linux automatisch de juiste driver kan laden. Hiermee wordt plug-and-play-aansluiting van externe hardware op de RPi mogelijk.
Adafruit is inmiddels bezig met de ontwikkeling van een aantal prototypes van HAT’s waaronder een servobesturings-board, een 2,2-inch TFT-display en een prototyping-board dat is gebaseerd op de Perma Proto breadboard-print. Deze heeft een eigen ID-EEPROM waardoor gebruikers met deze print zelf HAT’s kunnen ontwikkelen. In principe kunnen er verschillende HAT’s op een Raspberry Pi worden ‘gestapeld’.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items