Arduino heeft shields, de Beaglebone Black heeft capes en tot voor kort had de Raspberry Pi alleen maar uitbreidingsboards. Daar is met de introductie van model B+ van de RPi verandering in gekomen. Bij de extra I/O-pennen op model B+ bevinden zich namelijk de pennen ID_SC en ID_SD die als data- en klokaansluitingen dienen voor een seriële EEPROM op een ‘HAT’ (HArdware on Top), de RPi-tegenhanger van shields en capes.

De EEPROM bevat informatie over de fabrikant van de HAT, de GPIO-setup en een zogenaamd ‘device tree’ fragment, dat een beschrijving bevat van de aangesloten hardware, waarmee Linux automatisch de juiste driver kan laden. Hiermee wordt plug-and-play-aansluiting van externe hardware op de RPi mogelijk.
Adafruit is inmiddels bezig met de ontwikkeling van een aantal prototypes van HAT’s waaronder een servobesturings-board, een 2,2-inch TFT-display en een prototyping-board dat is gebaseerd op de Perma Proto breadboard-print. Deze heeft een eigen ID-EEPROM waardoor gebruikers met deze print zelf HAT’s kunnen ontwikkelen. In principe kunnen er verschillende HAT’s op een Raspberry Pi worden ‘gestapeld’.