Een late voorjaarsschoonmaak bij Intel: Galileo, Edison, Joule & Recon Jet verdwijnen

25 juni 2017, 20:57
Een late voorjaarsschoonmaak bij Intel: Galileo, Edison, Joule & Recon Jet verdwijnen
Een late voorjaarsschoonmaak bij Intel: Galileo, Edison, Joule & Recon Jet verdwijnen
Nog geen drie jaar na de luidruchtige introductie op de Maker Faire in 2014 in Rome, wordt de productlijn van de Intel Edison-module stopgezet. De introductie van de Edison viel samen met de lancering van de Galileo 2, bedoeld om de plaats in te nemen van de toen al mislukte Galileo 1. Blijkbaar deed de tweede versie het al niet beter dan de eerste. De Joule-module is zelfs niet toegekomen aan zijn eerste verjaardag en is nu al afgedankt. Gebruikers die vertrouwen op één of meer van deze producten kunnen nog LTO’s (last time orders) plaatsen tot 16 september 2017.

Critici van de Edison stellen dat de module niet zo krachtig was als een Raspberry Pi. Ze vergeten dan wel dat toen de Edison werd gereleaset, de Raspberry Pi nog bij Model B was, generatie 1+, en dat die zich sindsdien steeds verder heeft ontwikkeld. Toen hij werd bedacht, leek de Edison nog een goed idee.

Een gebrek aan documentatie is een tweede punt van kritiek dat tot het fiasco van deze modules kan hebben geleid. Het is waar dat zoiets het succes van een product flink kan belemmeren, maar het hoeft geen probleem te zijn als het product op zich maar interessant genoeg is (zoals de ESP8266 van Espressif).

Dan zijn er nog de ultra-kleine uitbreidingsconnectors waar niemand meer uit de voeten kan...

De slimme bril Recon Jet (in juni 2015 aangekocht door Intel voor 175 miljoen dollar) is afgedankt samen met de andere maker-spullen van Intel. Alleen de Curie SoC die op de Arduino/Genuino 101 zit blijft bestaan in de maker space, maar dat is een chip en geen module gericht op… ja... gericht op wíé eigenlijk?

En dat is, denk ik, het echte probleem. Ontworpen als producten voor ervaren ontwerpers maar op de markt gebracht voor hobbyisten, waren ze waarschijnlijk gedoemd te mislukken. Uit het aantal weergaven van dit artikel zal waarschijnlijk ook weer blijken dat niemand echt geïnteresseerd was in deze producten.
 
Page description

Over Clemens Valens

Kwam in 2008 in dienst bij Elektor als hoofdredacteur Frankrijk; heeft zich daarna een tijdje met de Elektor websites bemoeid en is sindsdien actief in het lab als technisch manager. Is tevens redacteur voor Elektor UK/US en Elektor Online. >>

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items