"Klik" - dit is hoe we ons het geluid voorstellen dat een schakelaar maakt als hij wordt bediend. "Klik" - aan, "klik" - uit. Dat kennen we. Maar deze mechanische schakelaars zijn zeker niet de ideale oplossing voor elke toepassing. Waarom? Om technische redenen hebben mechanische schakelaars met slagtechniek altijd een opening tussen de behuizing en de aandrijving. Hierdoor kunnen vocht en vuil zowel bij buiten- als binnentoepassingen binnendringen, wat absoluut ongewenst is. Bovendien: mechanische slagschakelaars hebben bewegende delen. Ze worden voortdurend ingedrukt. Dit leidt tot slijtage. Op een gegeven moment zal zelfs de beste mechanische drukknop kapotgaan. Dit is onvermijdelijk.

Lees verder onder de afbeelding
 
Kwalitatieve capacitieve schakelaars zijn gemaakt van de beste materialen. SCHURTER gebruikt behuizingen van rvs voor de CPS

Capacitieve schakelaars: geen slijtage

Capacitieve schakelaars daarentegen verrichten hun werk volledig vrij van slijtage. Hun werkingswijze is fundamenteel verschillend van die van mechanische drukknoppen. Er is hier geen sprake van een slag. Er beweegt niets. Door het aanraken van het sensorgebied - dat overeenkomt met de mechanische aandrijving - met de vinger verandert een elektrisch veld. Deze aanraking veroorzaakt dan een verandering van de schakeltoestand. Dit alles gebeurt zonder druk op de sensor. Van slijtage is dus geen sprake.

Haptiek en optiek

Schakelaars zijn er om aangeraakt te worden. En onze vingers zijn zeer gevoelige sensoren. Vooral hoogwaardige capacitieve schakelaars zijn gemaakt van de beste materialen. SCHURTER vertrouwt op roestvrijstaal voor zijn CPS-serie. We nemen de kwaliteit van het oppervlak van een schakelaar onmiddellijk waar. Goedkoop of waardevol? We voelen het in een mum van tijd. Bovendien stijgen de eisen van ontwerpers en fabrikanten van bedienings-systemen voor een hoge esthetiek in rap tempo. Om deze redenen biedt SCHURTER de CPS aan met een aanraakoppervlak van slijtvast keramiek met oppervlakteverlichting of van roestvrijstaal met ringverlichting. Beide uitvoeringen zijn ook zonder verlichting verkrijgbaar. Ook andere materialen zoals glas, hout of zelfs kunststoffen zijn voor de actuator denkbaar. Als kers op de taart kunt u ook een (klantspecifieke) vingergeleiding krijgen, die een verdere verhoging van het comfort biedt.

Verlichting en labelling

Wat maakt een schakelaar een goede of misschien eerder een middelmatige schakelaar? Een duidelijke terugkoppeling en een snelle herkenbaarheid van de functie zijn elementaire vereisten voor een schakelaar. De gebruiker moet weten of zijn invoer correct werd herkend.
De gewenste schakelaar is echter niet altijd als standaardproduct beschikbaar. Of het nu gaat om een symbool op de actuator of een speciale verlichtingskleur – vaak wordt er om een klantspecifieke versie gevraagd. De SCHURTER Metal Line, waar de CPS deel van uitmaakt, biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor aanpassing aan specifieke klantwensen. Speciale wensen zijn welkom. Voor iedereen is er een op maat gemaakte schakelaar.

Lees verder onder de afbeelding
 
Klantspecifieke varianten met een keramische actuator
 

Configuratie van de schakelaar

De mechanische lichtschakelaar die we in het begin als voorbeeld namen, was een zogenaamd eenvoudige constructie met de functies "aan" en "uit". Moderne capacitieve schakelaars zoals de SCHURTER CPS-familie kunnen veel meer variabiliteit bieden. De schakelaars zijn in de fabriek vrij configureerbaar. Momentele en vergrendelingsfuncties kunnen worden geïmplementeerd; verdere functies zoals delay, repeat, hold, freeze, cleaning mode en andere functies kunnen op verzoek worden geïmplementeerd. Het spreekt voor zich dat de klant ook hier het laatste woord heeft. Op verzoek kan SCHURTER uw CPS ook volledig volgens uw specificaties configureren.

Waar zit het addertje onder het gras?

Capacitieve schakelaars hebben geen echt nadeel. Ze hebben stroom nodig, inderdaad. Door hun vochtgevoeligheid zijn ze slechts beperkt geschikt voor gebruik buitenshuis, dat is ook zo. Op de juiste plaats gebruikt, wegen hun voordelen echter duidelijk op tegen de nadelen.
De CPS van SCHURTER is een uiterst veelzijdig product; het is volledig slijtvast en kan worden aangepast aan elke behoefte van de klant. Dus terug naar de oorspronkelijke vraag: Hebben de mechanische schakelaars hun tijd gehad? Ja, lang niet overal, maar al wel in vele toepassingen.

Meer info:

www.schurter.com/cps