In plaats van windmolens of exotische stromingsgeneratoren zet een team van onderzoekers van het Okinawa Institute of Science and Technology in op speciale turbines, die elektrische energie halen uit zeestromen en -golven.

In het kader van het „Sea Horse“-project is onderzoek gedaan naar het genereren van elektriciteit uit zeestromen in de Kuroshio-zee tussen Taiwan en Japan. Voor dit project werden afgezonken turbines verankerd op de zeebodem. Deze halen bruikbare elektrische energie uit de kinetische energie van constante zeestromen in deze gebieden van de zee. De eerste experimenten waren erg succesvol en daarom wordt nu extra hard gezocht naar economische partners om door te gaan naar de volgende fase van het project. Verder zijn de onderzoekers nog op zoek naar een gemakkelijker toegankelijk zeegebied met bruikbare stromingen.

De basis van een nieuw project is, dat ruim 30 % van de kust van Japan tegen erosie wordt beschermd met grote betonblokken, zogenaamde tetrapods, en dat een soort intelligente golfbreker nog veel meer nut zou kunnen hebben, als hij elektrische energie zou kunnen winnen. Als maar 1 % van de Japanse kust hiermee zou worden uitgerust, zou dat al een gemiddeld vermogen van 10 GW opleveren, waarmee we 10 conventionele kerncentrales zouden kunnen vervangen. Daarom is in 2013 het project WEC (Wave Energy Converter) gestart, dat turbines plaatst in de buurt van de kust en elektrische energie wint uit de golven van de branding. De turbines zijn geplaatst bij de locaties van tetrapods, maar ook bij koraalriffen. Deze richtbare turbines hebben dus een dubbele functie, omdat ze niet alleen energie winnen, maar tegelijkertijd dienen voor het beschermen van de kust.