Wil je meer te weten komen over enkele projecten uit vorige (Engelse) mei-edities van Elektor? Hieronder belichten we enkele opmerkelijke artikelen en engineering projecten die helemaal teruggaan tot 1979. Voel je je geïnspireerd? Deel je ideeën in de Discussie rubriek onderaan dit artikel.

Zelfbouw LiPo Supercharger Kit (mei 2021)

In 2021 werkte Elektor samen met GreatScott! - een bekende YouTuber die zich op zelfbouw elektronica richt - om een oplaadbare voeding op batterijen te ontwikkelen die algemeen verkrijgbare lithium batterijen kan gebruiken. De gemakkelijk te bouwen kit geeft je snel toegang tot de wereld van het SMD solderen, met zorgvuldig gekozen 1206 componenten en een gedeeltelijk geassembleerde printplaat.
DIY LiPo supercharger kit. Engineering in May
Raspberry Pi Zero gevoed door de zelfbouw LiPo Supercharger Kit
Zoals Elektor technicus Mathias Claussen uitlegt, is het bij de hand hebben van een draagbare spanningsbron, vooral met schakelbare uitgangsspanningen, uiterst nuttig. De foto hiernaast toont een Raspberry Pi Zero die gevoed wordt door de zelfbouw LiPo Supercharger Kit.

Audio Engineering: Microfoon Voorversterker (mei 2017)

Audio engineering is altijd een heet hangijzer geweest bij Elektor. In 2017 presenteerde Joseph Kreutz de lezers een compacte microfoon voorversterker met professionele specificaties. Behalve details over het ontwerp en het bouwproces, bood Kreutz ook een diepgaande analyse van voorversterkerruis, compleet met schema's en essentiële vergelijkingen. 
 
The heart of this amplifier is the op-amp
Het hart van deze versterker is de op-amp.
Het gebruik van een transformator (TR1) maakt het mogelijk een eenvoudige schakeling te ontwerpen met effectieve ingangsisolatie en goede common-mode signal rejection," verklaarde hij. "De transformator vermindert storing, zoals die door mobiele telefoons wordt veroorzaakt, aanzienlijk. Het is gemakkelijk microfoontransformatoren te vinden met een verhouding van 1:10. Dit type transformator verhoogt de signaalspanning met 20 dB, wat de signaal-ruis verhouding van de voorversterker aanzienlijk verbetert."

Hij besteedde ongeveer €270 en vijf uur aan dit beginnersproject.

QuadroWalker (mei 2012)

Op zoek naar een leuk robotica project? De QuadroWalker is een kleine vierbenige robot met acht servo's. Een microcontroller zorgt voor de servobesturing en de andere functies. Er waren niet veel I/O lijnen nodig, maar de auteur, Ger Baars, beschikte al over een klein board met een ATmega32, die hij gebruikte voor het project.
 
Engineering in May: quadrowalker
De servo's zijn bevestigd met behulp van een paar hoekbeugels.

"Het ontwerp van de robot kan in drie delen verdeeld worden: mechanisch, elektronica en software", verklaarde hij.
 
quadrowalker schematic
Het ontwerp is voorzien van een ATmega32. Twee spanningsregelaars zorgen voor 
voor de voeding van de servo's.
"Het mechanische deel zorgt voor de bevestiging van de grondplaat aan de poten via de servo's. De servo's moeten ook met elkaar verbonden worden. Hiervoor moeten een paar montagebeugels gemaakt worden, twee haakse beugels voor vier servo's om ze aan de grondplaat te bevestigen. Ook is voor elk paar servo's een beugel nodig om ze haaks ten opzichte van elkaar te laten bewegen (dit soort beugels is te koop voor bepaalde soorten servo's) en een beugel om de poot aan de tweede servo te bevestigen."

Werken met een Touch Screen (mei 2000)

Tegenwoordig zijn touch screens overal, van smartphones tot verkoopautomaten. Maar in mei 2000 was de technologie nog meer een curiositeit. Gelukkig liep Elektor op de techniek vooruit, en we publiceerden dat jaar een interessant artikel over touch screens, touch point computation, en positiedetectie. 
 
Touch screen circuit.
Schematisch diagram van de schakeling voor het touch screen.
De in dit artikel voorgestelde schakeling maakt het heel gemakkelijk om een touch screen in je eigen projecten te gebruiken. Alles wat je nodig hebt, is één IC, een standaard microcontroller die maar een paar euro kost. De schakeling is zelfkalibrerend en zeer zuinig met energie.

Programmer voor de 87/89C51 serie Flash controllers (mei 1995)

Op de voorpagina van de mei-editie uit 1995 stond een close-up foto van een 89C51 Flash programmer. Met het project kwam het programmeren van EPROM en op Flash-geheugen gebaseerde microcontrollers uit de MCU-51 familie binnen bereik van iedere elektronicaliefhebber. 

"Hoewel de schakeling vrij uitgebreid is, is de werking ervan gemakkelijk te begrijpen", schreef K. Walraven. "Zoals reeds gezegd wordt de hele werking van het programmeren gestuurd door IC1, een 80C451 die draait op een kloksnelheid van 14,75 MHz."
 
Engineering in May: flash programmer
De bovenste afbeelding toont het prototype board. Het onderste diagram is het voorpaneel van de S programmer.
"Deze frequentie wordt gebruikt om de controller in staat te stellen met een PC te communiceren bij 9.600 baud (een gestandaardiseerde bitsnelheid). Ook kunnen zo gemakkelijk een aantal frequenties afgeleid worden die nodig zijn voor het programmeerproces. De controller haalt zijn instructies uit een EPROM (IC3) via een latch (IC2) die de gemultiplexte adres/data-informatie scheidt. Omdat de programmeur met een PC communiceert via de RS232 poort, wordt een MAX232 line driver/interface gebruikt. De rest van de schakeling bestaat uit een voeding en een reeks elektronische schakelaars die ervoor zorgen dat de pinnen van de programmeerbus de juiste signalen ontvangen."

Kunstmatige Intelligentie (mei 1988)

Wist je dat Elektor al in de jaren '80 publiceerde over kunstmatige intelligentie? In mei 1988 publiceerden we een interessant artikel waarin de auteur, M. Seymour, een droom schetste: "dat het op een dag mogelijk zal zijn een machine te bouwen die kan denken, dat wil zeggen niet geprogrammeerd hoeft te worden om zijn functies uit te voeren". Na een beetje geschiedenis van intelligente machines te hebben doorgenomen, behandelt Seymour onderzoek en ontwikkeling uit de jaren '80 met betrekking tot dit onderwerp. 
 
artificial intelligence may 1988

"Een technologie die oorspronkelijk in de jaren 1950 werd ontwikkeld, maar na 10 jaar in de vergetelheid raakte, is onlangs nieuw leven ingeblazen. Het heet neurale computertechniek en zou van onschatbare waarde kunnen zijn bij de schepping van echte kunstmatige intelligentie. Neurale computers proberen het menselijk brein na te bootsen en zijn heel anders dan gewone computers, omdat ze niet geprogrammeerd worden, maar door voorbeeld kunnen leren."

Sweep Generator (mei 1979)

Wat is een sweep generator, en waar kun je hem voor gebruiken? In een artikel over dit onderwerp uit mei 1979 dook Elektor-auteur L. Koppen in de details. 
 
sweep generator
Hoe een sweep generator de frequentierespons weergeeft.
De afbeelding hierboven illustreert hoe een sweep generator gebruikt wordt om de frequentie-respons van een versterker op een oscilloscoop weer te geven. Met behulp van een sweep generator en een oscilloscoop kan dezelfde meting vrijwel automatisch worden uitgevoerd. De sweep generator levert een sinusvormig uitgangssignaal, waarvan de frequentie voortdurend toeneemt, en een zaagtandsignaal dat gebruikt wordt als externe tijdbasis ingang voor de scoop.

Er komt nog meer Engineering

Volg ons in juni wanneer we meer klassieke Elektor artikelen, projecten en technische tutorials onder de aandacht brengen. Laat ons weten wat je ervan vindt in het commentaarveld hieronder. Engineering gaat altijd door.


Vertaling: Hans Adams