De Elektor bibliotheek staat vol met verrassende draadloze projecten en technische handleidingen. Hier blikken we terug op enkele memorabele draadloze artikelen uit de afgelopen septemberedities van uw vertrouwde electronica magazine.

Een draadloze temperatuursensor voor de Nixie Bargraph Thermometer (september 2020)

In 2020 publiceerden we een interessant artikel van Ilse Joostens over hoe hij een Nixie bargraph thermometer had aangepast in een draadloos apparaat. De zender bevat een Microchip Technology ATmega328P-AU microcontroller die op 8 MHz werkt met een kristal als oscillator. Op basis van dezelfde MCU deelt de ontvanger een antenne met de zender.
 
wireless temp sensor

Als je het advies van Ilse volgt, kun je een soortgelijk project in ongeveer 2 uur bouwen voor minder dan 75 euro.

Draadloze I2C-sensor (september 2015)

Een thermometer/hygrometer met nixiebuis die in de juni uitgave van 2012 van Elektor Mag stond, combineerde ouderwetse componenten met een moderne microcontroller. Een paar jaar na de publicatie van dat project heeft Hans Oppermann het ontwerp uitgebreid met twee draadloze modules om de sensor en het temperatuurdisplay met elkaar te verbinden.
 
wireless i2c sensor

"De belangrijkste voorwaarde voor deze redesign was de mogelijkheid om de sensor en de bestaande geassembleerde PCB opnieuw te gebruiken zonder dat de software in de Microchip PIC16F876 controller moest worden aangepast," legde hij uit. "Sensor en controller moeten zich niet bewust zijn van (en niet beïnvloed worden door) de modificatie".

Watchdog in de meterkast: Draadloze energiemonitor (september 2007)

Toepassingen voor energieverbruik zijn in 2022 helemaal in. Maar in 2007 waren er veel minder innovatieve opties op de markt. Gelukkig ontwikkelden enthousiaste technici van de Elektor-community zelf oplossingen. De Draadloze Energiemonitor van Jeroen Peters is daar een uitstekend voorbeeld van. De energiemeter bestaat uit verschillende sensoren met een zender en een ontvanger. "De zender en de sensoren worden in de meterkast naast de elektriciteitsmeter en gasmeter geplaatst", merkte hij op. "Je kunt de deurbeltransformator gebruiken om de zender van stroom te voorzien. Dankzij de draadloze verbinding kun je de ontvanger overal in huis plaatsen om je actuele stroomverbruik op een LCD-scherm te tonen. Je kunt hem dus in elke kamer gebruiken om te zien wat het effect op het energieverbruik is als je iets in- of uitschakelt. De ontvanger wordt gevoed door een 9-V batterij."
 
Engineering a watchdog receiver circuit
 

418/433 MHz-besturingssysteem (september 1998)

Het 433/418 MHz draadloze besturingssysteem dat in dit artikel van september 1998 wordt beschreven, biedt hoogwaardige technologie voor een groot aantal toepassingen, met speciale nadruk op betrouwbaarheid, veiligheid en connectiviteit. De zender bestaat in principe uit een 433-MHz SRD-zendmodule en een speciaal encoder-IC. De ontvanger maakt gebruik van hetzelfde data-encoder/decoder-IC als de zender. Het functioneren van de acht uitgangen wordt bepaald door zes verschillende modi die worden geselecteerd door DIP-schakelaars in array S1.
 
418/433 MHz Control System

RTTY Interface (september 1986)

In 1986 behandelde Elektor het onderwerp radioteletype (RTTY) signalen. In combinatie met een RTTY-softwarepakket is het mogelijk om met de interface, beschreven in het artikel "RTTY Interface", het ontvangen teletypebericht op een computermonitor weer te geven.
 
Engineering a in the 1980s: RTTY Interface

"De verwachting is dat door de inbouw van het op LED's gebaseerde afstemsysteem, de gebruikers vrij snel een stabiele ontvangst van teletypeberichten kunnen krijgen," legt de auteur uit. "De maximale baudrate die de interface aan kan is ongeveer 100 baud, hoewel 200 baud is bereikt bij ontvangst van een sterk en storingsvrij signaal, wat tegenwoordig helaas een zeldzaamheid is op de kortgolf banden."

Engineering staat nooit stil

In oktober zullen we je nog meer klassieke Elektor artikelen, projecten en tutorials voorschotelen. Als je ideeën of feedback hebt, deel dan je gedachten in de commentaarsectie hieronder. Ga vooral door met engineering!


Vertaling: Hans Adams