Onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering IOF hebben een proces ontwikkeld waarmee camera's met een dikte van slechts 2 millimeter kunnen worden geproduceerd. Vergelijkbaar met de ogen van insecten is de lens van de camera verdeeld in 135 kleine facetten, resulterend in een resolutie van 1 megapixel. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat de onderzoekers hun minicamera-concept de naam facetVISION hebben gegeven.

De miniatuurlensjes zijn dicht op elkaar geplaatst; elk lensje 'ziet' dankzij diens plaatsing en een met een schaduwmasker vergelijkbaar diafragma slechts een klein deel van de omgeving. Uiteindelijk moet met deze technologie een resolutie van 4 megapxel worden gehaald – hoger dan de resolutie van camera's die momenteel voor industriële toepassingen (bijvoorbeeld robots) worden gebruikt.

De geringe dikte maakt de camera geschikt voor een groot aantal industriële, automotive en medische toepassingen. Maar ook voor het ontwerp van smartphones kan de nieuwe camera verreikende gevolgen hebben: de lens van een moderne handycamera heeft een dikte van 5 millimeter om een voldoend scherp beeld te verkrijgen. De nieuwe cameratechnologie kan zodoende bijzonder interessant worden voor de constructie van ultraplatte smartphones.

De onderzoekers, onder leiding van Andreas Brückner, hebben al gedemonstreerd dat facetVISION geschikt is voor industriële massaproductie.