Het circuit

De race track waarover de autootjes zelfstandig moeten rijden bestaat uit een legpuzzel van bochten, kruisingen, chicanes, en rechte segmenten. Ook zijn er rumble strips en heuveltjes. De track wordt aangegeven door twee dikke (1”, 2,54 cm) zwarte lijnen op vaste afstand van elkaar (1’1”, oftewel ongeveer 33,5 cm) op een wit vlak. De modulaire opzet maakt het mogelijk allerlei circuits te bouwen met afmetingen van een kleine cirkel tot voetbalveld-vullend of nog groter.

 
NXP Cup finals circuit
Het finale circuit. De verlichting verdeelt het parcours in twee delen.

De middelbare schoolteams hadden een eenvoudiger, lijn-volger circuit.

De teams

De teams bestonden uit 1 tot 4 studenten onder begeleiding van een docent of professor. Alvorens de finale in Erlangen te mogen rijden — Erlangen is overigens de geboorteplaats van Georg Ohm, je weet wel, die van V is I maal R — moesten de teams eerst door een lokale voorronde komen. Deze werden gehouden in Marokko, Frankrijk, Tsjechië, Duitsland en Roemenië. 19 teams zijn hierin geslaagd zodat er in Erlangen teams uit Duitsland, Marokko, Griekenland, Polen, Roemenië, Slowakije, Zwitserland en de Oekraïne aan de start stonden.

Trainingssessies

Het evenement begon de dag voor de finales met trainingssessies zodat de teams hun autootjes nog wat konden bijstellen en, indien nodig, repareren. Er gaat namelijk wel eens wat stuk wanneer een wagentje van de baan raakt en het publiek in rijdt of tegen een muur knalt.

Goed contrast

Een belangrijk punt bleek de verlichting van de zaal te zijn. Voor veel autootjes was het contrast erg belangrijk — sommige teams hadden rode schijnwerpertjes op hun karretje gemonteerd in de hoop het contrast te verbeteren — en het omgevingslicht heeft hier nogal wat invloed op. Later, tijdens de finale, bleek hoe groot de invloed was omdat het finale parcours zo groot was uitgelegd dat het in twee lichtdomeinen viel (om het zo maar eens te zeggen) en sommige autootjes raakten een beetje in de war bij het overgaan van het ene naar andere gebied.

 
NXP Cup spectators
Zenuwachtige teams in witte t-shirts staan te trappelen...

De race

De finaledag begon wederom met trainingssessies, maar om twaalf uur moesten alle wagentjes in de parking gezet worden waarna het verder verboden was om ze nog aan te raken. Twee uur later, na de lunch, ging het van start. Allereerst met de twee high school teams, (knap) gewonnen door het ene en (jammerlijk) verloren door het andere team uit Piestany, Slowakije.