Drones worden steeds populairder — en vormen een steeds grotere bedreiging voor onze privacy. Momenteel kan iedereen die is ‘gewapend’ met een drone met een videocamera, ongeoorloofde opnamen maken en die versleuteld over een zogenaamd first person view-kanaal (FPV) bekijken en opslaan. Hoewel er al talloze methodes zijn voorgesteld om de aanwezigheid van drones te detecteren, hebben deze alle dezelfde tekortkoming: het is niet mogelijk de opgenomen beelden te identificeren, en dus ook niet om onderscheid te maken tussen legaal en illegaal gebruik van de drone (het maken van een selfie met een drone is bijvoorbeeld legaal, maar het bij de buren binnenkijken niet). Het verschil tussen beide situaties kan uitsluitend van de richting van de camera afhangen.

Bitrate

Onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (Israel) onder leiding van professoren Adi Shamir en Yuval Elovici hebben echter aangetoond dat het mogelijk is met behulp van niet meer dan een laptop en een ‘flikkerend’ object na te gaan of men door een drone plus camera wordt bespioneerd. Het is daarbij niet nodig de videostream van de drone te decoderen (het opvangen ervan is geen probleem); door het flikkeren van een object (de onderzoekers gebruikten een zogenaamde smart film die op raam was aangebracht) wordt de bitrate van de videostream in hetzelfde tempo beïnvloed. Op die manier kan eenduidig worden vastgesteld of (illegale) opnames worden gemaakt.

Eenvoud

De door de onderzoekers hier beschreven methode heeft de charme van de eenvoud — hij is bruikbaar op elke laptop met Linux; speciale cryptografische of hacker-vaardigheden zijn niet vereist.