Gewoon een feit waar iedereen van op de hoogte is...

27 april 2016, 23:04
Gewoon een feit waar iedereen van op de hoogte is...
Gewoon een feit waar iedereen van op de hoogte is...
Het recente artikel van mijn collega Clemens Valens over de Wet van Ohm zette me aan het denken. Ik probeerde me voor te stellen wat er gebeurt in iemands hoofd vlak voor hij een belangrijke ontdekking doet. Het moet een geweldig gevoel zijn als je denkwereld wordt uitgebreid door een nieuwe ontdekking: je kunt nooit meer terug naar de situatie dat je dat nog niet ontdekt had.

Terwijl ik het verhaal over Cavendish aan het vertalen was voor de Franse versie van onze E-zine, dacht ik ook na over het toepassen van de natuurwetten op andere dingen in de wereld om ons heen. Zelfs op dingen die niet aan wetten lijken te gehoorzamen: ik vind het bijvoorbeeld leuk om de Wet van Ohm toe te passen op dingen als politiek of onderwijs, gebieden waar de interactie tussen spanning, stroom en weerstand heel nieuwe ideeën zijn!

Bij zo’n spelletje met onverwachte analogieën ontdek je soms verhelderende of amusante parallellen. Het gerespecteerde bemonsteringstheorema van Nyquist-Shannon (Om een analoog signaal zodanig naar een tijddiscreet signaal te converteren dat het origineel zonder fouten kan worden gereproduceerd, moet de bemonsteringsfrequentie minstens tweemaal zo hoog moet zijn als de hoogste in het signaal aanwezige frequentie.) verandert op die manier in: “Om met autoriteit over een onderwerp te kunnen spreken, moeten we minstens tweemaal zo veel weten als we zeggen.” Dat zou Claude Shannon zelf ook een mooi statement gevonden hebben, want hij zag al in dat “de reductie van complexiteit het belangrijkste probleem van het informatietijdperk is”. Hij ging er niet prat op dat het bemonsteringstheorema zijn naam draagt. Integendeel, hij merkte bescheiden op: “Dit is gewoon een feit waar iedereen in de communicatietechniek van op de hoogte is.”
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items