Hoe verwerkt je brein muziek?

21 december 2015, 10:07
Hoe verwerkt je brein muziek?
Hoe verwerkt je brein muziek?
Wetenschappers hebben zich lang afgevraagd of het menselijke brein neurale mechanismen bevat die specifiek zijn gericht op het waarnemen van muziek. Neurowetenschappers van het MIT hebben nu een neurale groep in de menselijke auditieve cortex geïdentificeerd die selectief reageert op geluiden die mensen gewoonlijk ervaren als muziek, dus geen spraak of andere omgevingsgeluiden.

"Het is het onderwerp van wijdverspreide speculatie", zegt Josh McDermott, assistent-professor neurowetenschappen van de afdeling Brain and Cognitive Sciences aan het MIT. "Een van de belangrijkste vragen rond muziek is in hoeverre er speciale mechanismen aan zijn gewijd in de hersenen en in welke mate deze deel uitmaken van mechanismen die in de eerste plaats dienen voor andere functies in de hersenen."

De ontdekking was mogelijk dankzij een nieuwe methode waarmee neurale groepen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van data van fMRI-scans (functional magnetic resonance imaging). Met behulp van deze methode konden de onderzoekers zes neurale groepen met verschillende functies identificeren, waaronder een muziek-selectieve groep en een groep die selectief reageert op spraak.

Voor deze studie scanden de onderzoekers de hersenen van 10 proefpersonen die moesten luisteren naar 165 natuurlijke geluiden, waaronder verschillende vormen van spraak en muziek, maar ook alledaagse geluiden zoals het starten van een auto en het rinkelen van een telefoon. Ze gaan nu onderzoeken of de muziek-selectieve groepen subpopulaties van neuronen bevatten die reageren op verschillende aspecten van muziek, zoals ritme en melodie. Ze willen ook nog bestuderen hoe muzikale ervaring en training deze neurale groep kunnen beïnvloeden.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items