Van alle elektronica-ingenieurs die ik ken is zo’n 99,9% slecht in houtbewerken. En, toegegeven, dat is inclusief mijzelf. Het goede nieuws is dat de Origin dit kan veranderen. Het gereedschap ontdoet volgens zijn makers, Shaper, het snijden van complexe vormen uit een stuk hout van zijn geheimzinnige imago. Pak de Origin bij de handvatten, zet hem op een stuk hout en volg de op het touchscreen weergegeven omtrek van de vorm. 
Dit is 2016, het jaar waarin robotica, ergonomie en zelfs augmented reality (AR) zijn doorgedrongen tot de wereld van houtbewerking, die tot nu toe werd geassocieerd met grootvaders folkloristische hobby. Uw onervaren onvaste hand wordt automatisch door Origin gecorrigeerd. 

Zodra u Origin op een oppervlak plaatst maakt deze een foto van zijn omgeving. Verwijderbare tape-strips met domino-achtige markeringen helpen hem bij het vinden van zijn startcoördinaten. Als u het gereedschap beweegt, gebruikt het de foto en de tape om zijn positie te bepalen. Wijkt u af van de geplande route, dan stopt Origin – dankzij zijn computerogen -  automatisch met frezen. 
 


Men zegt dat de Origin volgend jaar voor ongeveer $ 1.500 leverbaar is en behoorlijk complexe houtbewerking binnen het bereik brengt van gelegenheids-houtbewerkers, inclusief elektronicaliefhebbers die hun onooglijke (maar prima werkende!) prototypes van een unieke behuizing willen voorzien die goed past in de huiskamer. Wat dacht u van Elektor’s Nixie-klok in een kastje van palissanderhout?

Ondanks AR en touchscreenbediening zal de Origin zeker een hoop (hout)stof doen opwaaien.