Het uitvoeren van een ‘full system recovery’ kan in industriële omgevingen behoorlijk uitdagend zijn. Bijvoorbeeld als een getroffen systeem zich aan de andere kant van de wereld op een afgelegen locatie bevindt. Distributeur Telerex breidt daarom zijn productaanbod uit met de gloednieuwe InnoOSR-flashdisks van Innodisk. Full recovery is hiermee slechts een kwestie van ‘een druk op de knop’.
 
Een vastgelopen besturingssysteem of applicatieprogramma kan in een productieomgeving voor grote problemen zorgen en de continuïteit van bedrijfskritische processen in gevaar brengen. Een dergelijke storing is in veel gevallen echter niet zo eenvoudig te verhelpen. “Als aan de andere kant van de wereld een controller in bijvoorbeeld een transportbandsysteem problemen vertoont, dan moet een engineer in het vliegtuig stappen om het OS of het applicatieprogramma naar de standaardinstellingen terug te zetten”, zegt Peter Philips, bij Telerex Product Manager Embedded Systems. “Control-alt-delete of de aan-en-uitknop een paar keer indrukken werkt in een productieomgeving niet.”
 
Telerex bood hiervoor al een oplossing met de InnoAGE van Innodisk, een leverancier van industriële opslagmedia. InnoAGE-flashdisks – die als dragers functioneren voor het OS en de applicatiesoftware – zijn via de Microsoft Azure-cloud te benaderen en te beheren, onder andere voor het op afstand uitvoeren van een recovery. Het beveiligde applicatieplatform Azure Sphere zorgt daarbij voor een veilige communicatie tussen de SSD en de cloud. “Maar bijvoorbeeld machines hebben lang niet altijd een verbinding met internet, en slechts een klein aantal machinebouwers maakt gebruik van het Azure-platform”, merkt Philips op.
 

On-Site Recovery

Innodisk presenteert daarom nu een oplossing voor ‘On-Site Recovery’, de InnoOSR. Dit is een doorontwikkeling van de InnoAGE. In plaats van de opties voor remote beheer biedt deze schijf echter de mogelijkheid om er een fysieke knop aan te verbinden. “Een volledige recovery is met één druk op de knop te regelen”, zegt Michael Touw, Sales Engineer bij Innodisk.
 
Touw legt uit hoe dit werkt. “Het besturingssysteem en de noodzakelijke programma’s worden geïnstalleerd op de eerste partitie van de disk. Met een speciaal beheerprogramma van Innodisk geef je vervolgens aan dat er een back-up moet worden gemaakt naar een ‘hidden’ partitie die niet zichtbaar is.”
 
De knop – die via draadjes is verbonden aan een headerpin op de schijf – komt bij een storing van pas. “Door bijvoorbeeld vijf seconden op de knop te drukken, wordt de back-up uit de verborgen partitie op de actieve partitie gezet. Aan het ledlampje op de knop is te zien wanneer dit proces is voltooid. Na een reset start het systeem vervolgens weer op met de standaardinstellingen. Dit werkt zowel onder Windows, als onder Linux.”
 

Meerdere voordelen

Volgens Touw en Philips zorgt deze aanpak onder andere voor lagere onderhoudskosten. “Met een duidelijk instructie kan iedereen met een druk op de knop een systeem resetten. Die handeling is zelfs met dikke handschoenen aan uit te voeren”, zegt de Product Manager Embedded Systems van Telerex. “Het is niet meer nodig om een engineer op een vliegtuig te zetten naar de andere kant van de wereld. Dat levert een enorm kostenvoordeel op.”
 
Een recovery is ook veel sneller uit te voeren. “Een back-up die ergens op een server staat ophalen en terugzetten, kost veel meer tijd”, licht Touw toe. “Voor InnoOSR zijn bovendien geen uitgaande verbindingen, speciale software of aanvullende hardware nodig. De panel-pc of het systeem waarin de flashdisk wordt geplaatst, moet alleen de mogelijkheid bieden om de knop te plaatsen.”
 

Recoverymogelijkheden ingebouwd

De InnoOSR wordt in verschillende varianten op de markt gebracht, te beginnen met een 2,5 inch SATA- en een M.2-2280-variant. Een mSATA- en een M.2-2242-uitvoering volgen eind 2020. De geboden capaciteit loopt uiteen van 32 GB tot 1 TB.
 
Distributeur Telerex zal alle varianten van de InnoOSR toevoegen aan zijn brede pakket van computer solutions en built-to-order systemen. Philips: “We verkopen de oplossingen los, maar integreren ze ook in onze eigen systemen. On-Site Recovery, of Operating System Recovery, zien we daarbij als een extra feature die additionele recoverysoftware overbodig maakt. De recoverymogelijkheden zitten in InnoOSR al ingebouwd.”

Meer informatie >