Op zoek naar meer nieuws uit de elektronica-industrie? We houden je op de hoogte met info over Intels geplande investering in Europa, WEEF 2022, en de komende robotrevolutie. Ga het lezen.

Intel investeert in Europa

Onlangs berichtten we over Intels ambities op het gebied van chipfabricage in de VS. Nu richten we ons op Europa. Intel kondigde onlangs nieuwe plannen aan om in de komende tien jaar tot 80 miljard euro in de Europese Unie te investeren voor R&D en produktie van halfgeleiders. De eerste fase van het plan, zo verklaarde Intel, omvat een investering van 17 miljard euro in een in Duitsland gevestigde fabriek, een ontwerp-hub in Frankrijk, en productiediensten in landen als Ierland en Italië. "Met deze baanbrekende investering wil Intel zijn meest geavanceerde technologie naar Europa brengen, een Europees chip-ecosysteem van de volgende generatie opzetten en voorzien in de behoefte aan een evenwichtigere en veerkrachtigere toeleveringsketen," verklaarde het bedrijf. Dit is goed nieuws voor technici, onderzoekers en hightech werknemers uit de EU. "De EU Chips Act zal particuliere bedrijven en regeringen in staat stellen samen te werken om de positie van Europa in de halfgeleidersector drastisch te verbeteren," merkte Intel CEO Pat Gelsinger op.
 
hiring shutterstock2.jpg
Let op: Elektor zoekt medewerkers! Onze redactie heeft momenteel twee belangrijke vacatures: een fulltime Assistant Editor en een part-time Copy-Editor. Bekijk de vacatures en aarzel niet te solliciteren als je denkt dat je vaardigheden, achtergrond, focus, en enthousiasme voor elektronica aan de behoeften van ons team voldoet.   

Halfgeleiders en elektronica helpen de digitale transformatie in de productie te stimuleren

Digitalisering zal in 2022 een belangrijk aandachtspunt blijken te zijn voor zowel technici als leidinggevenden, en de halfgeleidersector loopt voorop bij de digitale transformatie in de productie over de hele wereld. Dat is belangrijk nieuws voor Elektor lezers en de bedrijven waarmee we samenwerken. Volgens een nieuw rapport van het World Economic Forum is de halfgeleiderindustrie in 2022 de meest volwassen digitale sector, gevolgd door elektronica en de farmaceutische industrie. "Ondanks hun koploperspositie zijn deze drie topsectoren niet gevrijwaard van hedendaagse uitdagingen zoals de voortdurende ontregelingen van de value-chain, het wereldwijde tekort aan chips en de industriële reductie van CO2," meldt het World Economic Forum. "Deze ontwikkelingen zullen het mondiale productielandschap een nieuwe vorm geven en bedrijven uit deze leidende sectoren - als gevestigde pioniers van innovatie en voorvechters van nieuwe concepten en technologieën - moeten deze onderwerpen pro-actief aanpakken om ze te herdefiniëren tot kansen voor iedereen."

Klaar voor een robot revolutie?

AI, AR, VR, IoT, zijn allemaal actuele onderwerpen. Maar vergeet de robotica niet! Volgens een recent rapport van ABiresearch zal de verscheping van samenwerkende robots, die helpen bij de orderverwerking in magazijnen, tegen 2026 met maar liefst 37% toenemen. "Samenwerkende robots hebben het vermogen om meerdere taken met maximale precisie uit te voeren, terwijl typische magazijnrobots maar één taak tegelijk uitvoeren," schrijft de bedrijfsanalist. "Ze zijn ook in staat om door middel van machine-learning bij elke iteratie beter te presteren en zijn mobieler en lichter dan conventionele robots." Hetzelfde rapport geeft ook aan dat "het aantal autonome mobiele robottransporten voor uiteindelijke bezorging zal toenemen van 7.000 in 2021 tot 309.000 in 2030." Deze gegevens wijzen op interessante mogelijkheden voor robotici en op robotica gerichte startups in de komende paar jaar.

World Ethical Electronics Forum (WEEF 2022)

In november van 2021 organiseerde Elektor de ''pioniereditie'' van het World Ethical Electronics Forum (WEEF) in München, Duitsland. Het evenement inspireerde wereldwijde innovatoren in de elektronica met een open discussie over ethiek en duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Behalve technici en redacteuren van Elektor stonden op de sprekerslijst Dr. Stefan Heinemann (Professor Bedrijfsethiek aan de FOM Hogeschool), Dr. Paula Palade (PhD, Jaguar Land Rover), Margot Cooijmans (Directeur, Philips Stichting), en nog enkele andere kopstukken. Bezoek de WEEF webpagina om een deel van het evenement te bekijken en op de hoogte te blijven van de plannen voor WEEF 2022, dat in november van dit jaar zal plaatsvinden.

Elektor @ Embedded World 2022

Vanwege COVID-19 was Embedded World vorig jaar een digitaal evenement vorig jaar een digitaal evenement. Dit jaar kijken we uit naar een in-person evenement. Elektor technici, redacteuren, auteurs en leidinggevenden gaan naar Embedded World 2022 van 21 tot 23 juni in Neurenberg. Abonneer je op onze Embedded World tag voor updates!

Meer over Intel, de robot revolutie en WEEF 2022

Door je te abonneren op Elektor's wekelijkse Electronics News Byte tag, ontvang je regelmatig belangrijke updates over alle onderwerpen die in dit artikel behandeld zijn, waaronder Intel, de robotrevolutie, en WEEF 2022. En vergeet niet Elektor's wekelijkse E-Zine te lezen voor nieuwe zelfbouw elektronica projecten en andere handige nieuwtjes.


Vertaling: Hans Adams