Het is bijna niet te geloven, maar vorige week is een man in Hamburg om het leven gekomen bij het opladen van AA-accu’s. Een accu is daarbij ontploft en het inwendige is bij de man in zijn bovenlichaam binnengedrongen en heeft hem dodelijk verwond aan zijn hart.

Het klinkt werkelijk als een broodje-aapverhaal: Een man zou afgelopen vrijdag gedood zijn door een AA-accu. Naar verluidt was hij met een eenvoudig laadapparaat voor AA-accu’s twee cellen aan het opladen en is er iets ontploft. De Hamburger Morgenpost schrijft weliswaar ten onrechte, dat er een laadapparaat ontploft zou zijn, en ook nog dat een accu als een kogel door de lucht gevlogen zou zijn, wat wel heel onwaarschijnlijk is, maar er is wel een man overleden.

Het is de vraag, of zoiets werkelijk mogelijk is, en of zulke kleine accu’s inderdaad gevaarlijk kunnen zijn. AA-cellen hebben immers kleine openingen, die werken als een overdrukventiel. Die moeten de gassen, die ontstaan bij overladen, gecontroleerd afvoeren en precies dat verhinderen, wat in Hamburg toch gebeurd schijnt te zijn: een explosie.
Maar zijn explosies dan toch mogelijk? Zelfs zulke ernstige, dat ze levensgevaarlijk kunnen zijn? De onderstaande YouTube-video met exploderende batterijen lijkt daar wel op te wijzen.
 

In de video wordt dan wel geen accu overladen, maar worden batterijen verhit met een gasbrander. Maar toch: Kan de stroom van een pietepeuterig acculadertje ook zulke verschijnselen veroorzaken?

Als het laadapparaat (of de cellen zelf) niet in orde zijn, dan kunnen de cellen inderdaad heet worden. En als dan door een onwaarschijnlijk toeval de scheidingslaag tussen de elektroden het begeeft, kan alle opgeslagen energie onder bepaalde omstandigheden plotseling vrijkomen. Met maximaal 3 Wh lijkt dat bij een AA-cel op het eerste gezicht niet veel, maar het kan best voldoende zijn om het vloeibare elektrolyt plotseling om te zetten in gas. En overdrukventielen kunnen verstopt raken en dan wordt de druk groter dan de behuizing kan verdragen. In zeldzame gevallen kan het dan gebeuren, dat de vaste anode uit de behuizing van de accu wordt geschoten, en in nog zeldzamere gevallen kan dit langwerpige projectiel dan waarschijnlijk wel, zoals in dit onfortuinlijke geval, een bovenlichaam precies tussen twee ribben raken, zodat de kinetische energie voldoende is om vitale organen te beschadigen.

Al met al zou het dus om een ongelukkige samenloop van onwaarschijnlijke omstandigheden kunnen gaan. Het is bijvoorbeeld ook een feit dat er al eens iemand dodelijk getroffen is door een meteoriet. Maar er is echt geen aanleiding om nu bang te worden voor accu’s. Een oude medische wijsheid zegt: wat zeldzaam is, komt zelden voor. In dit geval zelfs extreem zeldzaam.
Maar toch horen acculaders niet thuis in kinderhanden, want zelfs een per ongeluk in plaats van accu geplaatste gewone batterij kan een brand in een kinderkamer veroorzaken.