Draagbare apparaatjes voor de consument en de medische sector, zoals gezondheidsvolgers, gehoorapparaten en glucosemonitoren, alsook industriële, automotive en andere systemen maken vaak gebruik van klantspecifieke datasets voor het optimaliseren van de belevenis van gebruikers. Deze niet-vluchtige datasets – waaronder kalibratieconstanten, achtergrondcondities, voorkeuren van gebruikers en veranderlijk omgevingslawaai – worden vaak afgeregeld door het eindsysteem of de gebruiker met enkele bytes per keer. Serieel elektrisch wisbaar programmeerbaar uitleesgeheugen (EEPROM) is het voor de hand liggende geheugen voor deze toepassingen, dankzij de niet-vluchtigheid, controle op byte-niveau, gebruiksgemak en de lage vermogensopname. Microchip Technology Inc. kondigt vandaag een geheugencomponent aan met de hoogste pakkingsdichtheid, de EEPROM – type 25CSM04.
 
Met 4 Mbit wordt Microchip’s nieuwe EEPROM de grootste voor ontwerpers beschikbare EEPROM, met een verdubbeling van de 2 Mbit dichtheid waarmee ontwerpers het tot nu toe moesten doen. Tot nu toe maakten ontwerpers gebruik van goedkopere NOR flash geïntegreerde schakelingen (IC’s) voor elke 2 Mbit+ niet-vluchtige dataset toepassing. Omdat EEPROM beter presteert dan NOR flash, heeft Microchip gereageerd op vragen uit de markt door het introduceren van een grotere 4 Mbit EEPROM. Tot de voordelen van EEPROM behoren een lagere standby stroom (2 µA ten opzichte van 15 µA); de mogelijkheid voor het uitvoeren van enkelbyte, multibyte en volledige pagina schrijfopdrachten; kortere sector wis/herschrijf tijden (5ms ten opzichte van 300ms); en meer wis/herschrijf cycli (1M ten opzichte van 100K).
 
“Wij hebben er uit gehaald wat mogelijk is qua productinnovatie van seriële EEPROM’s,” zegt Randy Drwinga, vice president van Microchip’s afdeling geheugenproducten. “Ontwerpers kunnen nu hun systemen nogmaals evalueren en deze nieuwe technologie toepassen om de ontwerpprestaties te optimaliseren.”
 
De 25CSM04 wordt toegevoegd aan Microchip’s uitgebreide programma van niet-vluchtige geheugenproducten dat deel uit maakt van Microchip’s totale  systeemoplossingen die zijn opgezet rond de 8-bit, 16-bit, en 32-bit microcontrollers en microprocessoren.
Microchip’s omvangrijke serie geheugenproducten bestaat uit seriële EEPROM’s, NOR flash, SRAM, en EERAM in alle standaard seriële bussen en alle standaard dichtheden van128-bit tot 64 Mbit.
 
Als technologie innovator in seriële EEPROM’s voor meer dan 30 jaar levert Microchip jaarlijks ongeveer een miljard EEPROM componenten.
 
Ontwerphulpmiddelen
Microchip’s 4 Mbit seriële EEPROM componenten worden ondersteund door het MPLAB® startpakket voor seriële geheugenproducten. Het pakket bestaat uit een interfacekaart voor serieel geheugen, serieel EEPROM startpakket, USB kabel, CD met de MPLAB X geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE), Total Endurance software model en een seriële EEPROM interface hulpmiddel.

EEPROM met de hoogste pakkingsdichtheid