De kracht van de infrastructuur van een land wordt steeds afhankelijker van de nauwkeurigheid van de tijd. Nu de cybersecurity bedreigingen doordringen tot de wereldomspannende navigatie satellietsystemen (GNSS), is het inzetten van een alternatief timingsysteem een zaak van nationale veiligheid. Om hieraan tegemoet te komen, kondigt Microchip Technology Inc. het Precise Time Scale System aan, een timingsysteem van wereldklasse dat terug te brengen is tot Universal Coordinated Time (UTC) en niet afhankelijk is van GNSS. Hiermee krijgen landen, instituten, exploitanten van kritische infrastructuur en wetenschappelijke laboratoria volledige controle over de tijdbron waar hun infrastructuur op vertrouwt.
 
Microchip introduceert volledig geïntegreerd nauwkeurig tijdschaalsysteem
Het Precise Time Scale System (PTSS) is een volledig geïntegreerd systeem dat timing nauwkeurigheden oplevert die vergelijkbaar zijn met die van de beste nationale laboratoria ter wereld. De kernproducten die zijn geïntegreerd in PTSS zijn:
 
  • SyncSystem 4380A Time Scale Edition genereert een autonome tijdschaal die is afgeleid van de combinatie van meerdere zeer nauwkeurige onafhankelijke klokken met een meerkanaals instrument voor het meten en vergelijken van de klokprestatie.
 
  • Time Scale Orchestrator is een software platform dat een algeheel beeld geeft met een ingebouwde database dat het beheer, bewaking, alarmering en de reportagefuncties  integreert van de individuele prod­ucten die het tijdschaalsysteem vormen.
 
  • 5071A cesiumklok primaire frequentiestandaard en MHM 2020 actieve waterstof maser zijn Microchip’s atoomklokken die accurate en stabiele frequenties leveren die continu tegen elkaar worden afgewogen voor het berekenen en genereren van de totale (ensemble) tijdschaalfrequentie.
 
Het nauwkeurige tijdschaalsysteem integreert het nieuwe programma van tijdschaalproducten in een turnkey oplossing, beschikbaar in een enkel rek en onder garantie van een complete fabrieksacceptatietest (factory acceptance test; FAT) die de meest stringente eisen overtreft.
 
Het PTSS geeft landen de mogelijkheid om onafhankelijk en efficiënt hun eigen tijdschaalsysteem in te zetten — afgestemd op UTC als berekend door het Bureau International des Poids et Measure (BIPM)— binnen de grenzen van hun land. Microchip's SyncServer® S600/S650 en TimeProvider® 4100 tijdservers zijn geïntegreerd in het systeem voor het aanbieden van Trusted Time aan kritische infrastructuur op basis van het Network Time Protocol (NTP) en het Precision Time Protocol (PTP).
 

Kwalitatief hoogwaardige back-up

“Microchip’s nauwkeurige tijdschaalsysteem levert een kwalitatief hoogwaardige back-up of alternatief voor GNSS als een bron van tijd, die kan worden gedistribueerd via eLoran, IEEE 1588 over glasvezel, twee-weg tijdoverdracht en andere methoden,” zegt Randy Brudzinski, vice president van Microchip’s frequentie en tijdsystemen bedrijfseenheid. “Door het implementeren van een autonome tijdbron kan een land zelf de tijd regelen en beïnvloeden als hulpprogramma voor het beveiligen van kritische infrastructuur als vervoer, de financiële sector, communicatie en energievoorziening.”
 
Als alternatief voor klanten die hun eigen tijdschaalsystemen willen opzetten, kunnen de tijdschaalproducten van Microchip ook individueel worden aangeschaft. Dit voorziet in de belangrijkste tijdschaalfuncties, zoals klokmetingen en klok ensemble opwekking, samen met systeembeheer, bewaking en prestatierapportage. Dankzij de modulaire opbouw kan het systeem over een langere periode worden aangeschaft zodra het budget dit toestaat en de technologie voortschrijdt.
 

Beschikbaarheid

Het Precise Time Scale System is een klantspecifieke oplossing ontwikkeld volgens wensen van de klant en deze bestaat uit de vier kernproducten SyncSystem 4380A tijdschaaleditie, tijdschaalorkestratie, 5071A cesiumklok primaire frequentiestandaard en de MHM 2020 actieve waterstof maser.