Satelliet communicatiesystemen maken gebruik van complexe modulatietechnieken voor het behalen van de bliksemsnelle datasnelheden die vereist zijn voor het leveren van video en breedbandige data. Om dit te realiseren moeten ze een hoog RF uitgangsvermogen leveren en tegelijkertijd zorgen dat de signalen hun gewenste karakteristieken behouden. De nieuwe GMICP2731-10 GaN MMIC vermogensversterker die vandaag door Microchip Technology Inc. wordt geïntroduceerd zorgt ervoor dat aan beide eisen wordt voldaan.
 
De nieuwe component, Microchip’s eerste GaN MMIC, is ontwikkeld voor toepassing in commerciële en defensie satelliet communicatie, 5G netwerken en andere ruimtevaart en defensiesystemen.
 
De GMIC2731-10 is geproduceerd met behulp van GaN-op-silicium carbide (SiC) technologie. De versterker levert zo’n 10 W verzadigd RF uitgangsvermogen over de 3,5 GHz bandbreedte tussen 27,5 tot 31 GHz. Het vermogensrendement bedraagt 20%, met 22 dB klein-signaal versterking en 15 dB terugkoppelverlies. Door de gebalanceerde architectuur kan de GMICP2731-10 goed worden aangepast aan een impedantie van 50 ohm en de geïntegreerde DC blokkeercondensatoren aan de uitgang vereenvoudigen de ontwerpintegratie.
 
“Omdat communicatiesystemen gebruik maken van complexe modulatietechnieken, zoals 128-QAM en omdat het vermogen van halfgeleider vermogensversterkers (SSPA’s) steeds verder wordt opgekrikt, staan ontwerpers van RF vermogensversterkers voor de lastige opgave om steeds hogere vermogensoplossingen te vinden en tegelijkertijd het gewicht en de vermogensopname te beperken,” zegt Leon Gross, vice president van Microchip’s Discrete Products Group bedrijfstak. “Met GaN MMIC’s voor hoogvermogen SSPA’s kan een meer dan 30% lagere vermogensopname en gewicht worden behaald in vergelijking tot hun GaAs tegenhangers, hetgeen een enorme winst oplevert voor satelliet OEM’s . Dit product doet wat GaN in petto had en levert afmetingen, gewicht, vermogen en kostenplaatje op waar OEM’s naar zochten.”
 
Microchip’s GMICP2731-10 vult het bestaande programma van het bedrijf aan dat bestaat uit GaAs MMIC RF vermogensversterkers, schakelsystemen, versterkers met lage ruis en Wi-Fi front-end modulen, alsook een GaN-op-SiC high electron mobility transistor (HEMT) stuurtrap en eindversterker transistoren voor radarsystemen.
 

Ontwerphulpmiddelen van Microchip

Microchip ondersteunt het ontwerpen van printplaten en dat geldt ook voor de eigen distributiepartners. Het bedrijf voorziet ook in compacte modellen voor de GMICP2731-10, waarmee klanten de prestaties kunnen modelleren en het ontwerp van de vermogensversterker in hun systemen gemakkelijker kunnen inpassen.
 
Microchip GMICP2731-10
De GMICP2731-10 helpt om de signaalzuiverheid te handhaven doordat grondstations kunnen zenden op hoge RF niveaus zonder afbreuk te doen aan de signaalkwaliteit