Microsoft is gedwongen eigen energiecentrale te bouwen

27 september 2017, 13:43
Microsoft is gedwongen een eigen energiecentrale te bouwen Afbeelding: datacenterdynamics
Microsoft is gedwongen een eigen energiecentrale te bouwen Afbeelding: datacenterdynamics
In het Grange Castle Business Park in Clondalkin in Ierland zijn datacentra van Microsoft, internetgigant Google en andere bedrijven gevestigd. Deze concentratie van datacenters en hun tamelijk snelle ontwikkeling, heeft het plaatselijke elektriciteitsnetwerk zwaar belast. De belasting is zo groot dat de Electricity Supply Board heeft verklaard dat één groot datacenter even veel elektriciteit kan verbruiken als een grote provinciestad, zoals Drogheda, en dat de groei in de vraag naar elektriciteit die de nieuwe en geplande datacentra vragen "nog nooit eerder vertoond" is.

Microsoft heeft vier operationele datacentra in Grange Castle. Vorig jaar heeft Microsoft toestemming gekregen voor het bouwen van nog vier datacentra op hun terrein. Dat gaat waarschijnlijk circa 900 miljoen Euro kosten. Eirgrid, Ierlands half-geprivatiseerde elektriciteitsdistributeur heeft bevestigd dat de infrastructuur in en rond Grange Castle Business Park nu al “de grootste moeite heeft om aan de vraag naar energie te voldoen”. Met andere woorden: ze kunnen niet borg staan voor voldoende vermogen om piekbelastingen op te kunnen vangen.

Microsoft is van plan om 16 gasgevoede generatoren te installeren op een terrein in Clondalkin, in het westen van de hoofdstad Dublin. Deze energiecentrale is ontworpen om maximaal 18 megawatt elektriciteit te leveren aan één (1) van hun enorme datacentra. Dat is voldoende vermogen om ongeveer 18.000 huizen van stroom te voorzien.

Microsoft, Amazon, Google en Facebook hebben in de afgelopen jaren miljarden Euro’s geïnvesteerd in datacenters in Ierland. Maar vorig jaar heeft de baas van Microsoft Ierland, Cathriona Hallahan, de overheid erop gewezen dat de betrouwbaarheid van de energievoorziening in Ierland in gevaar komt door de voortdurende groei van dit soort activiteiten in het land.

Bron: Irish Independent

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items