In de afgelopen jaren heeft Elektor een groot aantal Bluetooth Low Energy (BLE) 4.0-projecten gepubliceerd die werkten met de BL600-module van Laird. De BL600 is niet duur en kan in smartBASIC worden geprogrammeerd; het is een veelzijdige, maar gemakkelijk te gebruiken module. Door er andere firmware op te laden, kan hij worden veranderd in een BL620 BLE Master-module. Onlangs is de BL600 serie uitgebreid met de BL652, een module die werkt met een Cortex-M4 en vier keer zo snel is als de BL600.

De BL652-module is gebaseerd op de Nordic BLE nRF52-chipset en biedt Bluetooth Smart v4.2-functionaliteit en gebruikt zeer weinig vermogen. De hardware is compatibel met versie 5 van de Bluetooth-specificaties. Binnenkort verschijnt er ook firmware om de volgende standaard met zijn nieuwe features te ondersteunen.

Naast ondersteuning van de laatste BT-standaards heeft de module ook NFC en periferie zoals UART, I²C, SPI, ADC, GPIO, PWM, enz. Het flashgeheugen is veel groter dan dat van de BL600, zodat grotere toepassingen met meer datageheugen mogelijk zijn. Hoewel de BL652 niet pen-compatibel is met de BL600, werken alle smartBASIC-programma’s die op de BL600 draaien ook op de BL652. Verder kan de BL652, in tegenstelling tot de BL600, zowel werken als Master en als Slave, zonder dat andere firmware hoeft te worden geladen.

Foto: Laird