Audioliefhebbers, opgelet! De Elektor Fortissimo-100 Power Amplifier Kit is nu een Elektor Jumpstarter-project. Bekijk de details en ondersteun het project!

De Elektor Fortissimo-100

Goed nieuws: Elektor’s gevierde audiospecialist Ton Giesberts heeft weer een verbluffend ontwerp voor een audio-eindversterker van topklasse gemaakt: de Elektor Fortissimo-100. Ook dit keer was het apparaat zó goed, dat het met onze testapparatuur lastig te meten was.

Om eens wat analoog tegenwicht te bieden tegenover de ingewikkelde IC’s, programma’s, SMD’s en commerciële modules die tegenwoordig zo dominant zijn, treedt de Fortissimo-100 audioversterker in de voetsporen van zijn beroemde voorgangers zoals de Crescendo, High-End Power Amplifier, Q-Watt, D-Watt, en veel andere eigen Elektor-projecten, beroemd om hun ongelofelijke prestaties, geluidskwaliteit, betrouwbaarheid en nabouwzekerheid. In de loop der jaren hebben duizenden hobbyisten deze versterkers nagebouwd en genoten van hun sublieme prestaties, maar ook van het plezier en de trots om zelf iets gebouwd te hebben, in plaats van een kant-en-klaar apparaat te kopen.
 
Fortissimo-100
De Fortissimo-100
We schatten de specificaties, de eenvoud van de constructie, en de stabiliteit van de Fortissimo-100 zo goed in, dat Elektor het project aanbiedt als een bouwkit om thuis, met eenvoudig gereedschap in elkaar te zetten. De kit bevat letterlijk alle onderdelen om één Fortissimo-100 monoblock te bouwen, inclusief een hoogwaardige print, het koellichaam en andere mechanische onderdelen zoals de afstandsbusjes en mica isolatieschijven voor de vermogenstransistors. Er worden alleen bedrade componenten gebruikt.

Er is een compromisloze ontwerpfilosofie aangehouden voor dit project: uitsluitend bedrade componenten, geen SMD’s of andere pietepeuterige onderdelen en geen geheimzinnige onderdelen zoals microcontrollers of ingewikkelde IC’s. De kit wordt geleverd met een gedetailleerde stap-voor-stap bouwhandleiding, waarmee elke audioliefhebber die nauwkeurig en verstandig kan werken, het monoblock kan bouwen en genieten van de geluidskwaliteit. Voor een stereoversterker zijn twee monoblocks nodig, plus een symmetrische, gestabiliseerde 40V-voeding. De voeding zit niet in de kit, maar in de beschrijving wordt wel een geschikt type aangeraden. De lezers kunnen dus hun eigen voorkeur volgen.
 
Fortissimo-100 PCB
De print van de Fortissimo-100
In zijn artikel op Elektor Labs gaat Giesberts in op het ontwerp en op de verbluffende specificaties van de Fortissimo-100. De belangrijkste is: THD+N 0.0008 % bij 50 W aan 8 Ω. Bij het in de industrie gebruikelijke vervormingsniveau van 1% haalt de Fortissimo-100 bijna 100W. Later dit jaar wordt dit project besproken in Elektor Magazine in de vorm van een bewerking van het materiaal dat onlangs online is gepubliceerd op Elektor Labs.

Doe mee aan de Jumpstarter-campagne

U kunt deze geweldige kit vooruit bestellen bij Elektor. Wanneer hij in productie gaat, kunt u ermee aan de slag op uw werkbank. Ga naar de projectpagina en reserveer uw kit voor de early bird-prijs van € 179,95 per monoblock.
 
fortissimo-100 jumpstarter
U kunt het project gemakkelijk ondersteunen! Gebruik het tekstkader op de pagina.
Opmerking: als u het project ondersteunt, hoeft u niet vooruit te betalen en u zit nergens aan vast. U kunt uw steun op elk moment intrekken als u niet meer geïnteresseerd bent. Elektor houdt u via email op de hoogte over de productie en de releasedatum. Elektor-leden krijgen 10% korting.

Video-interview met de ontwerper

De ontwerper van de Fortissimo-100, Ton Giesberts, was onlangs te gast bij Mathias Claussen en Jens Nickel op Elektor Lab Talk, waar ze het project en de specificaties bespraken. Bekijk de video. Het interview begint bij 14:42 in de video.
 
 


Vertaling: Evelien Snel