Belangrijkste eigenschappen:
  • Enkel IC meet zowel AC als DC modi met toonaangevende industriële nauwkeurigheid
  • Herkent automatisch voedingstype en schakelt tussen AC en DC modus
  • Ondersteunt foutopsporingsperikelen met on-chip EEPROM die kritische gebeurtenissen vastlegt
  • Verlaagt de kosten van de componentenlijst en de ontwikkeltijd van firmware
 
Microchip Technology Inc. kondigt een flexibel voedingsbewakings-IC met dubbele modus aan dat zowel de AC als DC modi meet met een voor de industrie toonaangevende nauwkeurigheidsafwijking van 0,1 procent over een breed 4000:1 bereik. Vermogensberekeningen en het registreren van gebeurtenissen zijn ondergebracht in een enkel IC, hetgeen het kostenplaatje van de componentenlijst beperkt, net als de ontwikkeltijd van de firmware.
 
Het MCP39F511A voedingsbewakings-IC is een dicht geïntegreerde component die tegemoet komt aan de groeiende behoefte aan nauwkeurigere vermogensmetingen in krachtig presterende ontwerpen. Het bewaken van de voeding wordt steeds belangrijker in groeiende markten, zoals slimme steden en slimme huishoudens, waarbij ontwerpers mogelijkheden onderzoeken om de productprestaties te meten en het energieverbruik te verbeteren (lees: te beperken). Voor het vereenvoudigen van de kalibratie procedures en het ondersteunen van de meest recente eisen (voorschriften) is voorzien in twee 24-bit delta-sigma analoog-naar-digitaal omzetters (ADC’s) met een signaal/ruis-verhouding plus vervorming (SINAD) van 94,5 dB en een 16-bit rekenkundige eenheid. Geschikt voor een hele reeks consumenten-, Internet of Things (IoT)- en industriële toepassingen, herkent de MCP39F511A automatisch voedingstypen en schakelt tussen AC en DC modi voor het optimaliseren van de meetresultaten. De component helpt ontwerpers ook met storingsopsporingsperikelen door middel van een EEPROM op de chip die kritische gebeurtenissen vastlegt, alsook met een geïntegreerde spanningsreferentiebron met lage drift en een interne oscillator om de implementatiekosten te beperken.
 
Andere voordelen bij het toepassen van de MCP39F511A zijn de flexibiliteit en het implementatiegemak. De component levert standaard vermogensberekeningen zoals het actieve, reactieve en schijnbare vermogen, actieve en reactieve energieverbruik, effectieve (RMS) stroom en spanning, netfrequentie en arbeidsfactor, waarmee ontwerpers gemakkelijk zeer nauwkeurige voedingsbewakingsfuncties kunnen toevoegen aan eindtoepassingen met minimale firmware ontwikkeling.