De verwarming van de testsectie lijkt sterk op de voorverwarming. Alleen de lengte en het vermogen verschilt. De buis is bijna één meter lang en heeft dezelfde diameter en aansluitingen als de voorverwarming. Het benodigde vermogen is hier 30 kW. Bij de elektrische weerstand van deze buis (4,6 mΩ bij 100 °C en 5,1 mΩ bij 250 °C over de één meter lengte) is een stroom van 2552 A bij een spanning van 11,8 V nodig. De TSA16-2700, een Low Voltage - High Current DC voeding van Magna-Power levert dit vermogen. Ook hier is de spanning hoger gekozen om te compenseren voor de verliezen en zijn sense wires aangesloten op de heater-sectie zodat het vermogen dat in de buis wordt opgewekt, gemeten kan worden en ook geregeld.

De twee MagnaDC programmeerbare DC voedingen zijn voorzien van programmeerbare instellingen voor spanning en stroom. De voedingen maken gebruik van hoogfrequente IGBT-gebaseerde elektrische vermogensomzetting in stroomgevoede (Current-fed) topologie. Dit voegt een extra stap toe ten opzichte van de conventionele spanningsgevoede topologie voor een betere controle en systeembescherming, zodat de voeding zelfs bij een storing zichzelf beschermt. Door de zelf beschermende eigenschappen van deze topologie is de mogelijkheid van snel oplopende stroompieken en magnetische kernverzadiging uitgesloten. Naast de robuuste topologie hebben MagnaDC voedingen een nauwkeurige programmering van spanning en stroom. Elke voeding wordt getest bij 90% tot 125% nominale lijn spanning om een correcte werking te garanderen, zelfs onder de slechtste netspanningscondities.
 
Veiliger en efficiënter
Typische toepassingen voor het onderzoek van de TU/e zijn energiecentrales (kolen-, gas-, biomassa- en kerncentrales) die gebruik maken van een stoomturbine, verschillende systemen in de chemische industrie (zoals reactoren op hoge temperatuur voor de productie van plastics en olie), en koeling in de voedingsmiddelenindustrie. Verwachtingen zijn dat de systemen veiliger worden en efficiënter in gebruik. Ook zullen centrales minder vaak hoeven te sluiten.
 
De kookbuis is in werking gesteld na een introductie door de voorzitter van het domein Technische en Toegepaste Wetenschappen van NWO en voormalig decaan prof. Jaap Schouten. De sectieleider van de onderzoeksgroep Multiphase and Reactive Flows, prof. Niels Deen heeft uitleg gegeven bij de opstelling.
 
Bronvermelding: Proefschrift Giel Priems, TU Eindhoven website, Magna-Power datasheets.
Het proefschrift van Giel vindt u op https://research.tue.nl/files/105419442/20181001_Priems.pdf.
Klik hier voor meer informatie over Magna-Power of bekijk dit filmpje op hun website.