Een maand geleden heeft mijn collega Thijs Beckers hier in een review de eigenschappen besproken van de J²B synthesizermodule, maar hij heeft u niet alles verteld. Volgens mij is hij zelfs het belangrijkste vergeten, namelijk het geluid dat door deze synthesizer wordt geproduceerd! We moesten dus wel terugkomen op dit onderwerp,  ook al omdat er in de beschrijving van de synthesizer in Elektor (januari 2015)  alleen maar werd gesproken over… de software. Dit laatste is logisch, want het ging om het principe van het porteren van een open-source programma van de ene microcontroller naar de andere (van een totaal verschillende familie).
 
Wie porteren zegt, zegt ook mogelijke verbeteringen! Zo is op de J²B-versie van de synthesizer een display verschenen, handig voor het uitlezen van de instellingen. In zijn oorspronkelijke vorm heeft de Atmegatron-synthesizer van Soulsby alleen maar knoppen (10 stuks) – bijna allemaal potentiometers – maar geen enkel display. In de J²B-versie van Elektor zijn er niet alleen knoppen – in dit geval draai-encoders zonder begin- en eindaanslag – maar is er ook een tweeregelig LCD-scherm. We komen hier later nog op terug.

Het geluid van deze eenstemmige synthesizer doet denken aan dat van de Chiptunes uit de jaren ’80 en ‘90. Deze geluiden, die nu weer in de mode zijn, vormen interessante klankcombinaties met de geluiden en algoritmes van tegenwoordig. Kijk verder dan het uiterlijk en wees nieuwsgierig: er zitten pareltjes van geluid onder de knoppen van deze digitale synthesizer. De synthese wordt door de LPC1347 gerealiseerd met golfvormtabellen en pulsbreedtemodulatie (PWM). De rekenkracht van de 32-bits ARM Cortex-M3 maakt 16-bits PWM mogelijk (tegen 8-bits bij de Atmegatron). 
De J²B is in feite een 9-bits synthesizer met 32 vooringestelde golfvormen, plus diegene die de gebruiker zelf definieert, 15 soorten filters (digitaal, met steile hellingen!), 2 omhullende-generatoren waarvan de vier parameters ADSR afzonderlijk regelbaar zijn – en omkeerbaar voor fantastische geluidseffecten – en tenslotte twee LFO’s met 16 golfvormen. Daarnaast een bit crusher en een distortion-module waarmee u de gebaande paden kunt verlaten. Dit alles geeft een totaal aantal combinaties dat, als het niet oneindig is, de moeite waard is om te onderzoeken.     [vervolg op pagina 2]