Gebruik

Door middel van een meegeleverde kabel kan de
monitor ook los van de handgreep worden gebruikt.
Het inschakelen van de endoscoop gebeurt door middel van een draaiknop in de handgreep. Hiermee kan tevens de cameraverlichting traploos worden geregeld. Met behulp van een aantal toetsen onder de monitor kan de gebruiker via een menu een aantal zaken instellen, zoals datum/tijd, taal en akoestische geluiden bij de bediening. Met de toetsen onder het scherm kun je het beeld digitaal uitvergroten of draaien in stappen van 90 graden, er kan een screenshot van het beeld worden opgeslagen of een video-opname worden gemaakt. Ook is er een instellingen-menu waarin o.a. de foto- en video-resolutie kunnen worden gekozen. Kies je voor 720p, dan worden de beelden zo te zien software-matig omhoog gerekend (de camera levert immers maar 640x480 pixels). Dat levert niet echt meer aan extra informatie op, maar het kan het beeld er wat beter laten uitzien.
Een 2 m lange kabel met ingebouwde camera
is apart verkrijgbaar.


De bediening is na enig gebruik snel duidelijk en de kwaliteit van het beeld is heel bruikbaar. Jammer dat de resolutie van de monitor zo laag is, dat maakt het beeld nogal grof (enig zoeken op internet leerde me dat dit een gangbare resolutie is bij endoscopen in dit prijssegment). De camera doet het goed. Ook bij weinig licht geeft hij nog een acceptabel beeld, hoewel er dan snel ruis zichtbaar wordt. Dat verbetert duidelijk als de LED's worden ingeschakeld.

Ik vond de slanglengte van 1 m meer dan voldoende voor vrijwel alle situaties. Het is een flinke lengte en je moet goed uitkijken hoe je de slang in de gewenste vorm buigt en in combinatie met de handgreep beweegt. In het begin zit je nogal snel naast het object dat je wilt bekijken. Dat vraagt enige oefening. Voor degene die echt over grotere afstanden met deze endoscoop wil werken, is er nog een losse cameraslang leverbaar met een lengte van 2 m. Dat moet voor alle toepassingen zeker toereikend zijn. Tot slot nog een tip voor aspirant-gebruikers: Gebruik een set goede alkaline-batterijen voor de voeding, want het apparaat trekt continu zo'n 350...400 mA met uitgeschakelde LED's. Dan kunt u er enkele uren continu mee werken.

Deze PeakTech endoscoop  is een handig instrument dat van pas komt bij een heleboel klussen, beslist niet alleen op elektronicagebied.

Foto's: PeakTech
 
2/2
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items